Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u ponedjeljak potporu mirovnom posredovanju u Siriji, no Venezuela se ogradila od spominjanja u izjavi političke tranzicije i prijelazne vlade. Vijeće sigurnosti ima 15 članica i izjave usvaja samo konsenzusom. Tekst je pripremilo pet stalnih članica, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, nakon brifinga UN-ova posrednika Staffana de Misture prije skoro tri tjedna.

De Mistura je predložio da se zaraćene sirijske strane pozove da sudjeluju u radu četiri radne skupine pod vodstvom UN-a koje bi pripremile mirovni plan, s obzirom na to da te skupine nisu spremne na formalne mirovne pregovore. UN je u izjavi podržao Misturin plan koji bi trebao dovesti do “političkih pregovora i političke tranzicije” na osnovi Ženevske izjave, plana koji su svjetske sile usvojile u lipnju 2012., a koji poziva na političku tranziciju ne rješavajući pritom ulogu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Poziva sve strane da provedu Ženevsku izjavu, koja uključuje “uspostavu inkluzivne prijelazne vlade s punim izvršnim ovlastima.” Veleposlanik Venezuele pri UN-u Rafael Ramirez rekao je da se njegova zemlja ne slaže s tim elementima izjave, ali je izrazio potporu De Misturinim naporima. “Vijeće mora biti nepristrano i objektivno u pristupu sirijskoj krizi; zanemarivanje legitimiteta vlade predsjednika Bašara al-Asada krši suverenitet tog naroda”, rekao je Ramirez novinarima nakon usvajanja izjave.

Prigovorio je i što 10 izabranih članica vijeća nije sudjelovalo u pripremi izjave te što su uključeni tek nakon što ju je dogovorilo pet stalnih članica. UN je pozvao glavnog tajnika Ban Ki-moona da u roku 90 dana podnese izvješće o idućoj fazi posredovanja u Siriji. Vijeće je izrazilo veliku zabrinutost što je sirijski sukob prerastao u najveću humanitarnu krizu na svijetu. Sukob u Siriji izbio je 2011. kada je vlada odlučila ugušiti prodemokratski pokret. Radikalna Islamska država iskoristila je kaos i proglasila kalifat na teritoriju koji je osvojila u Siriji i susjednom Iraku. Po podacima UN-a, poginulo je 250.000 ljudi, a 7,6 milijuna raseljeno je unutar sirijskih granica, dok je 4 milijuna pobjeglo iz zemlje.

Related Posts