UN bi mogao poslati mirovne snage u Burundi

Zapadne sile i UN razmatraju moguće slanje međunarodnih mirovnih snaga u Burundi ako nasilje u toj zemlji preraste u otvoreni etnički sukob, kazali su u srijedu diplomati.

Najmanje 240 ljudi poginulo je, a deseci tisuća su pobjegli u susjedne zemlje zbog višemjesečnog nasilja koje je počelo kada je predsjednik Pierre Nkurunziza odlučio u travnju kandidarati se za treći mandat. On je i pobijedio na kontroverznim izborima u srpnju. UN je u ponedjeljak upozorio da Burundiju prijeti katastrofa. Burundi niječe da “gori” i da postoji prijetnja genocida.

Zapadne sile razmatraju slanje UN-ovih mirovnih snaga iz susjednog DR Konga (MONUSCO), koje imaju 20.000 vojnika. To mora odobriti VS UN-a. Druga mogućnost je slanje snaga Afričke unije. U Burundiju je 2005. završio 12-godišnji građanski rat između pobunjenika naroda Hutu i vojske predvođene Tutsima. To je ista etnička podjela koja je dovela do genocida u susjednoj Ruandi 1994. u kojem je ubijeno oko 800.000 ljudi, uglavnom Tutsija i umjerenih Hutua.

You may also like

0 comments