Home Bosna i Hercegovina Umro ratni zločinac Mile Mrkšić

Umro ratni zločinac Mile Mrkšić

by admin

Haški osuđenik i časnik bivše JNA Mile Mrkšić preminuo je u nedjelju u zatvoru u Portugalu gdje je izdržavao zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, javila je u nedjelju navečer Radio-televizija Srbije. Mrkšić je od 2012. godine u zatvoru u Lisabonu po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) koji ga je osudio na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, okrutnog postupanja i ubojstva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara u studenom 1991. godine.

Potpredsjednik srbijanske vlade i šef nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić jučer je rekao da će zbog lošeg zdravstvenog stanja Mrkšića tražiti njegovo hitno puštanje na privremenu slobodu i liječenje u Srbiji. Mrkšićeva kći Marija ranije je u pismu medijima navela da je njezin otac od 22. srpnja u zatvorskoj bolnici zbog astme i fizičke iscrpljenosti, da su liječnici pretragama otkrili da boluje i od karcinoma pluća, te da je njegovo “stanje kritično i svakog trena može umrijeti”.

U pismu je navela i da je od srbijanskih vlasti i ICTY-a zatražila njegovo privremeno puštanje na liječenje u Srbiju iz humanitarnih razloga, ali da još nije dobila odgovor. Radio B92 javio je, pozivajući se na izvore iz srbijanske vlade, da će država Srbija snositi troškove prijevoza Mrkšićeva tijela iz Portugala i pogreba. Mrkšić je na optužnici ICTY-a zbog zločina na Ovčari bio zajedno s časnicima bivše JNA Veselinom Šljivančaninom i Miroslavom Radićem. Dragovoljno se predao Haškom tribunalu 15. svibnja 2002. godine i istog dana je prebačen u pritvor.

Suđenje je počelo u listopadu 2005. godine, a 27. rujna 2007., sudsko vijeće ICTY-a osudilo je Mrkšića na 20 godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja, okrutnog postupanja i ubojstva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara 1991. godine. Šljivančanin je osuđen na pet godina zatvora, a trećeoptuženi Miroslav Radić je oslobođen krivnje. Mile Mrkšić je rođen 1947. godine u Vrginmostu, na Kordunu.

Related Posts