Umro proamerički irački političar Ahmed Šalabi

Ahmed Šalabi, slatkorječivi irački političar koji je imao svoju ulogu u nagovaranju SAD-a da sruši Sadama Huseina 2003., umro je u utorak od srčanog udara, prenijela je državna televizija, a potvrdila su dva parlamentarna zastupnika.

Haitam al-Džaburi, tajnik odbora za financije kojim je predsjedao Šalabi, rekao je da ga je posluga pronašla mrtvog u krevetu u njegovu bagdadskome domu. Šalabija se smatralo osobom koja je pomogla nagovoriti SAD na invaziju na Irak 2003. informacijom o tome da Sadam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje. Ispostavilo se da su mnogi od dokaza koje je iznio lažni.

Nakon Sadamova pada, Šalabi se vratio iz egzila u Velikoj Britaniji i SAD-u. Premda je u jednom trenutku bio jedan od mogućih kandidata za premijera, Šalabi se nikad nije uspio popeti na vrh iračke burne, sektaški razjedinjene političke scene.

Njegova politička karijera u Iraku u konačnici je doživjela neuspjeh, a na inozemnom se planu Bushova administracija s vremenom distancirala od Šalabija. Njegovo razilaženje s bivšim američkim saveznicima također mu je uništilo izglede da postane irački vođa. Od prošle godine Šalabi se trudio vratiti na scenu u Iraku, osobito nakon pojave džihadističke skupine Daesh, samozvane Islamske države.

You may also like

0 comments