Home Bosna i Hercegovina Umro Mile Novaković, zapovjednik pobunjenika iz Knina

Umro Mile Novaković, zapovjednik pobunjenika iz Knina

by Agencije

Bivši zapovjednik vojnih postrojbi samoproglašene Republike Srpske Krajine general Mile Novaković preminuo je u ponedjeljak ujutro u Banovcima, kod Beograda, u 65. godini, objavili su srbijanski portali, pozivajući se na vijest agencije Srna.

Novaković je preminuo iznenada, a smrt su konstatirali liječnici hitne pomoći na putu k Vojnomedicinskoj akademiji, potvrdio je agenciji Novakovićev prijatelj i suradnik Mirko Radaković. Mile Novaković rođen je 1950. u selu Kirin kod Vrginmosta, a od listopada 1992. do veljače 1994. godine bio je zapovjednik tzv. Srpske vojske Krajine.

Županijski sud u Šibeniku u veljači 1995. godine osudio je u odsutnosti Novakovića, zajedno s Goranom Hadžićem, Đorđem Bjegovićem i Kostom Novakovićem, na jedinstvene kazne zakona od po 20 godina svakome, zbog zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civila i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika prilikom granatiranja Šibenika i okolnih mjesta – Vodica, Pirovca, Zatona, Skradina i drugih.

Novakovića se teretilo i da je koncem siječnja 1993. naložio miniranje i rušenje brane Peruča, kada je, zahvaljujući pravodobnom reagiranju djelatnika Hrvatske elektroprivrede spriječeno potapanje i ugrožavanje života nekoliko tisuća ljudi na području Sinja, Omiša, Trilja i okolnih mjesta.

Unatoč presudi, Novaković je bijegom u Srbiju bio nedostupan hrvatskom pravosuđu. Mile Novaković bit će pokopan u mjestu Surduk, u Sremu, a datum sprovoda nije priopćen.

Related Posts