Umro je Shimon Peres, što je ostalo nakon njega?

Shimon Peres, nekadašnji izraelski premijer i predsjednik, preminuo u noći s utorka na srijedu, bio je pokretač pregovora s Palestincima koji su mu priskrbili Nobelovu nagradu za mir.

Peres je bio jedan od velikih autora povijesnih sporazuma iz Osla (1993. i 1995.) između Izraela i PLO-a. Ti su sporazumi postavili temelje za palestinsku autonomiju, a trebali su dovesti do mirovnog ugovora.

Peres je kao ministar vanjskih poslova u vladi svojeg velikog suparnika iz Radničke stranke Yitzhaka Rabina, bio zadužen za pregovore. Sporazumi su doveli do Nobelove nagrade za mir Peresu, Rabinu i palestinskom čelniku Jaseru Arafatu 1994. godine.

Rješenje s dvije države, izraelskom i palestinskom, koje koegzistiraju u miru “jedini je mogući put kako bi se prekinuo terorizam, nasilje i mržnja”, rekao je on u veljači usprkos porazu sporazuma.

Peres je bio umiješan i u napore oko mira s Egiptom i Jordanom, jedine dvije zemlje s kojima je Izrael potpisao mirovni sporazum. “Nisam se ja promijenio. Mislim da se situacija promijenila. Dok je postojala prijetnja postojanju Izraela bio sam ono što biste vi nazvali jastrebom. Čim sam osjetio da su Arapi otvoreni za pregovore, rekao sam da smo i mi za njih”, kazao je on časopisu Time u veljači.

U Izraelu njegova aura posljednjeg preživjelog iz generacije izraelskih otaca utemeljitelja i njegova sveprisutnost tijekom desetljeća nametnula ga je kao najistaknutiju ličnost.

Dvaput premijer, od 1984.-86. pa od 1995.-96., predsjednik od 2007. do 2014., ministar obrane, vanjskih poslova, financija, itd., prijatelj Davida Ben Guriona, Rabina i Ariela Sharona, postao je štovani autoritet, iako je često osporavan na svojim bezbrojnim položajima, u vladi ili oporbi.

Pedesetih godina u vodstvu ministarstva obrane sudjelovalo je u opskrbi Izraela modernim oružjem. Sudjelovao je u pripremi ekspedicije u Suezu koju su 1956. pokrenuli Izrael, Francuska i V. Britanija nakon nacionalizacije Sueskog kanala.

Tadašnji ministar obrane, Peres je sedamdesetih godina odobrio na okupiranoj Zapadnoj obali prva naselja, ilegalna po mišljenju UN-a, koja su otad procvjetala i općenito se smatraju preprekom miru.

Bio je premijer 1996. kad je više od 100 civila ubijeno u izbjegličkom kampu UN-a koji je bombardirao Izrael u libanonskom selu Cana. U općoj upravi obrane, Peres je postavio temelje izraelskog nuklearnog programa i pridonio izgradnji reaktora Dimona.

Zaslužan je za uvođenje u to doba izraelske politike dvoznačnosti, još uvijek na snazi, oko činjenice posjeduje li ili ne posjeduje nuklearno oružje. Peres je opravdao izgradnju Dimone manjkom energetskih izvora u Izraelu, ali se pozvao i na prednosti reaktora kao sredstva odvraćanja. “Ne sumnjam da je Dimona priskrbila Izraelu dimenziju odvraćanja. Za mene Dimona je predstavljala prvi korak prema Oslu”, rekao je on 2014.

Rođen 1923. u dobrostojećoj obitelji u tadašnjoj Poljskoj, danas Bjelorusiji, Peres je emigrirao 1934. prema Palestini pod britanskom upravom. Vrlo rano uključen u politiku u kibucu, pristupio je 1947. Haganahu, preteči izraelske vojske te ga je pod svoje uzeo David Ben Gurion, koji je proglasio izraelsku državu.

Izabran u parlament 1959., ondje je služio gotovo bez prekida do dolaska na mjesto predsjednika 2007. Bivši izraelski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Shimon Peres preminuo je u srijedu, dva tjedna nakon što je pretrpio težak moždani udar, objavio je njegov liječnik, i ta vijest izazvala je izljeve tuge u zemlji i svijetu za voljenim državnikom.

Peres (93) umro je u snu oko tri ujutro po lokalnom vremenu kazao je dr. Rafi Walden, koji je i Peresov zet za AFP. Bio je okružen članovima obitelji, kazao je izvor blizak bivšem predsjedniku za AFP. Američki predsjednik Barack Obama odmah je odao počast Peresu kao prijatelju koji “nikad nije odustao od mogućnosti postizanja mira”. “Malo je ljudi s kojima dijelimo ovaj svijet koji mijenjaju tijek ljudske povijesti, ne samo svojom ulogom u ljudskim zbivanjima nego zbog toga što šire naše etičke horizonte i sile nas da više od sebe očekujemo”, navodi se u Obaminoj izjavi. “Moj prijatelj Shimon bio je jedan od tih ljudi”. Bivši predsjednik Bill Clinton, koji je pomogao postizanju mirovnog sporazuma iz Osla u 1990-ima kazao je da je “Bliski istok ostao bez gorljivog zagovornika mira i pomirbe”. “Nikad neću zaboraviti koliko je bio sretan prije 23 godine kad je potpisao mirovni sporazum iz Osla na travnjaku Bijele kuće najavljujući razdoblje nove nade u izraelsko-palestinskim odnosima”, naveo je Clinton u priopćenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je “duboku tugu” a vođa oporbe Isaac Herzog, predsjednik dugugodišnje Peresove stranke rada kazao je kako će ostati zauvijek upamćen kao ikona izraelske povijesti”.

Njemački predsjednik Joachim Gauck odao mu je priznanje podsjećajući na njegovu “snažnu volju za napredak mirovnog procesa s Palestincima”. “Shimon Peres obilježio je Izrael kao rijetko koji političar… sa snažnim načelima kad se radilo o izraelskoj sigurnosti i snažnom voljom kad se radilo o unaprijeđenju mirovnog procesa s Palestincima, napisao je Gauck u pismu predsjedniku Reuvenu Rivlinu. “Unatoč zločinima nad njegovom obitelji u holokaustu Shimon Peres pružio je ruku Nijemcima i zbog toga smo mu silno zahvalni”, napisao je Gauck.

Peres je obnašao gotovo svaku važnu dužnost u zemlji, služeći po dva mandata kao premijer i predsjednik što je uglavnom ceremonijalna dužnost od 2007. do 2014. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1994. zajedno s premijerom Yitzhakom Rabinom i palestinskim vođom Jaserom Arafatom za ulogu u postizanju mirovnih sporazuma iz Osla koji su predvidjeli neovisnu palestinsku državu.

Jastreb koji se pretvorio u golubicu uživao je poštovanje i u Izraelu i u inozemstvu. Peres je ležao u bolnici nedaleko Tel Aviva od 13. rujna kad je primljen zbog toga što se loše osjećao te je pretrpio moždani udar s unutarnjim krvarenjem. Bio je pod sedativima i na aparatu za umjetno disanje na jedinici intenzivne njege.

No prošlog je tjedna bilo znakova poboljšanja i 18. rujna liječnici i njegov ured objavili su kako planiraju postupno ukidati sedative i skinuti ga s aparata za disanje kako bi vidjeli reakciju.

No u utorak njegovo se stanje naglo pogoršalo i počeo se boriti za život. Članovi obitelji okupili su se u bolnici. U siječnju Peres je dva puta hospitaliziran zbog problema sa srcem. Peres je nastojao biti aktivan unatoč visokim godinama posebno na događajima koje je organizirao Peresov centar za mir.

Slijede važni datumi iz života nekadašnjeg predsjednika Shimona Peresa, posljednjeg među očevima osnivačima države Izrael, sudobitnika Nobelove nagrade za mir 1994. uz izraelskog čelnika Yitzhaka Rabina i palestinskog Jasera Arafata.

– 2. kolovoza 1923.: rođenje u Višnevoj u Poljskoj (sada Bjelorusiji) Shimona Perskija koji će kasnije preuzeti hebrejski patronim Peres (“orao”).

– 1934.: dolazak u Palestinu.

– 1959.: izabran za zastupnika Mapaija, preteče Radničke stranke.

– 1984. – 1986.: premijer vlade nacionalnog jedinstva radnika – Likud.

– 1993.: nadgleda tajne pregovore s Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) koji će dovesti do potpisivanja sporazuma u Oslu.

– 1994.: prima Nobelovu nagradu za mir s Yitzhakom Rabinom i Jaserom Arafatom za njihovu ulogu izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

– 1995.: nakon ubojstva Yitzhaka Rabina 4. studenoga 1995., Shimon Peres ga nasljeđuje na čelu vlade i Radničke stranke.

– lipanj 2007.: izabran za devetog predsjednika Izraela.

– srpanj 2014.: devet dana nakon 91. rođendana diskretno odlazi s položaja predsjednika, usred rata u Gazi, prenoseći svoje dužnosti Reuvenu Rivlinu.

– 28. rujna 2016.: umire Shimon Peres u Ramat Ganu (središnji dio Izraela).

Osim njegovih postignuća pred očima javnosti bio je i pokretačka snaga razvoja izraelskog tajnog nuklearnog programa. Peres je jednom priznao da je tajna njegove dugovječnosti bila svakodnevna tjelovježba, umjerena prehrana i jedna ili dvije čaše dobrog vina.

 

You may also like

0 comments