Umro hrvatski konzultant i lobist Marijan Kostrenčić

Jedan od napoznatijih hrvatskih konzultanata i lobista pravnik Marijan Kostrenčić umro je od posljedica moždanog udara koji je pretrpio na službenome putu u Izraelu, objavio je u ponedjeljak Večernji list.

Marijan Kostrenčić rođen je 1959. godine u glavnome gradu Sudana Khartoumu gdje mu je tada otac bio u diplomatskoj službi. U Zagreb se s obitelji vratio početkom školovanja, a u Zagrebu je završio i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon sudskoga staža i rada u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) od 1985. godine radio je kao pravni savjetnik u Ingri, od 1987. godine bio je član Poslovodnog odbora Ina Tours-a za pravne i kadrovske poslove. Načelnik odjela za strana ulaganja i koncesije pri Ministarstvu inozemnih poslova Republike Hrvatske postao je 1991. godine, a u isto vrijeme obnašao je i dužnost šefa kabineta ministra inozemnih poslova. Od 1995. do 2000. godine bio je glavni savjetnik predsjednika Lura grupe za pravne i organizacijske poslove, od sredine 1992. godine bio je direktor INTEL d.o.o. u Zagrebu te direktor i partner u LINTEL GmbH u Beču.

Bio je predsjednik nadzornih odbora Večernjega lista d.d., VIP-NET GSM d.o.o. i Generalturista d.d., član nadzornih odbora Tiska d.d., i Klementine d.o.o. te izvjestitelj Komisije za poreze Američke odvjetničke komore.

U proteklih dvadesetak godina bio je pročelnik Odsjeka za gospodarstvo Matice hrvatske, počasni član Croatia – EU Business Councila i potpredsjednik Hrvatskoga društva lobista. Njegovo se ime spominjalo i kada je Marijan Hanžeković preuzimao EPH. Posljednjih nekoliko godina bio je stalni kolumnist portala PolitikaPlus i kritičar domaće politike i gospodarstva. Marijan Hanžeković umro je u nedjelju u Izraelu nakon što je protekloga četvrtak pretrpio moždani udar, objavio je Večernji list.

You may also like