Umjetne biljke bi u budućnosti trebale pomoći zadovoljiti naše potrebe za benzinom i prirodnim plinom, no bez otpuštanja stakleničkih plinova u atmosferu. Korak naprijed u ovom smjeru napravili su znanstvenici sa Sveučilišta Berkley stvaranjem umjetnog lista koji je u mogućnosti proizvoditi metan, glavni sastojak prirodnog plina, uz pomoć nano-poluvodiča i bakterija.

Profesor Peidong Yang zaslužan je za ovo otkriće te je nedavno razvio sličan hibridni sustav koji može proizvoditi butanol, jednu od komponenti benzina. Obje studije spadaju u područje sintetske fotonsinteze, to jest procesa sličnog fotosintezi biljaka koje pretvara sunčevu svjetlost, CO2 i vodu u šećere. Za razliku od standardne fotosinteze, ovi umjetni procesi mogu proizvoditi tekuća goriva niz mjeseci i godina te ih distribuirati kroz postojeću energetsku infrastrukturu.

Yang napominje: “Vrlo smo dobri u učinkovitoj proizvodnji elektrona iz svjetlosti, no u segmentu kemijske sinteze imali smo ograničene rezultate. Jedan od ciljeva ovog eksperimenta je dokazati da možemo integrirati bakterijske katalizatore sa poluvodičima. Rezultati će nam omogućiti bolje razumijevanje i optimizaciju sustava sintetičke fotosinteze”.

Related Posts