Uložili su milijarde dolara u opstanak Asada, a sada se uključuju u rješenje krize

Iran je po prvi put sudjelovanjem na konferenciji u Beču uključen u rješavanje sirijske krize. No koju ulogu i koje interese Iran ima u Siriji? Da nema Irana, Bašar al-Asad već odavno bi bio samo bivši sirijski predsjednik.

Teheran je uložio milijarde dolara kako bi 50-godišnjeg diktatora održao na vlasti. Iran je isporučivao naftu i gorivo, oružje i streljivo, suradnike i borce. Iranska vlada ne daje informacije o tome kada je što isporučila i također demantira svoje navodno vojno angažiranje u sukobu u Siriji. Jedino priznaje da je u tu zemlju slala savjetnike. No to opovrgava velik broj poginulih pripadnika iranske Revolucionarne garde. Washington polazi od toga da je Iran u Siriju poslao oko 2.000 boraca kao podršku Asadovom režimu. Sirija je već desetljećima najvažniji saveznik Islamske Republike u arapskom svijetu. Za Iran je Sirija također važna kao poveznica s Libanonom i tamošnjom radikalnom grupacijom Hezbollahom, koju Teheran podržava i financijski potpomaže. Ako dođe do smjene na vlasti u Siriji, šijitska milicija Hezbollah mogla bi biti potpuno marginalizirana. Zato se Hezbollah bori na Asadovoj strani i to u okrilju iranskih snaga.

U medijima su se uvijek iznova pojavljivali napisi da bi si Teheran mogao zamisliti rješenje sirijskog sukoba bez ostanka na vlasti predsjednika Asada. Takva izvješća i njihovi još brži demantiji pokazuju postojanje različitih frakcija u Iranu. Predsjednik Rouhani i njegov ministar vanjskih poslova Zarif izrazili su spremnost na sudjelovanje u rješavanju sirijske krize. Za obojicu je to nastavak procesa otvaranja zemlje i pomirenja koji je započet postizanjem dogovora u sporu oko iranskog atomskog programa. No vjerski vođa Ali Hamenei i njemu vjerni čuvari revolucije ne pokazuju nikakvu spremnost na kompromise. Zato je sudjelovanje Irana na sastanku u Beču u statusu svojevrsne zaraćene strane u Siriji također od velikog značenja za unutarnjopolitičke odnose u zemlji. Inače, u Beču su se ovoga petka (30.10.) po prvi put nakon četiri i pol godine sastale sve važne svjetske i regionalne sile kako bi vijećale o rješavanju krvavog sukoba u Siriji.

Što se više Teheran uključuje u rješavanje regionalnih problema, to je veći politički pritisak unutar zemlje da se ponovo preispitaju dosadašnje pozicije. Iran je zemlja s velikim socijalnim i gospodarskim problemima i sve se češće postavlja pitanje može li si i dalje priuštiti upornu podršku diktatora Asada protiv volje Zapada. (DW.de)

You may also like