Ulog velik, počeo američki superutorak

Otvaranjem birališta u Vermontu, na istoku SAD-a, počeo je takozvani “superutorak” – glasovanje na izborima za stranačke predsjedničke nominacije u 12 američkih saveznih država, što se smatra jednim od najvažnih dana u predsjedničkoj kampanji uopće.

Na birališta će 12 saveznih država: Alabama, Aljaska (samo za republikance), Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Vermont i Virginia. Ulog je velik – kandidati se na “superutorak” natječu za oko 20 posto od ukupnog broja delegata u obje stranke. U pet ujutro po mjesnom vremenu birališta su otvorena u Vermontu, najistočnijoj od 12 navedenih država, a zatvaraju se u šest sati u srijedu (po srednjoeuropskom vremenu) u najzapadnijoj od njih, Aljasci.

Na republikanskoj su strani uoči “superutorka” počeli letjeti sve žešći verbalni udarci. Drugo i trećeplasirani kandidati u dosadašnjem dijelu predizbora, floridski i teksaški senatori Marco Rubio i Ted Cruz pojačali su retoriku protiv njujorškog multimilijardera Donalda Trumpa. Trump vodi po dosad osvojenom broju delegata, vodi u anketama na nacionalnoj razini i u 11 od 12 država koje će glasati u utorak. Mnogi Trumpovi protivnici strahuju da bi on 1. ožujka dobiti zamah koji će kasnije biti gotovo nemoguće zaustaviti. Jedina država u kojoj Trump nema prednost je Teksas, gdje pobijediti mora “domaći dečko” Ted Cruz.

Na demokratskoj strani Hillary Clinton vodi u 10 od 11 država u kojima se danas održavaju stranački predizbori. Po anketama, njezin protukandidat Bernie Sanders pobijedit će jedino u svom rodnom Vermontu. Nakon “superutorka”, u subotu 5. ožujka Kansas, Louisiana i Nebraska održavaju predizbore za obje stranke, a Kentucky i Maine samo za republikance. Tri dana poslije predizbori su u Michiganu i Mississippiju, a samo za republikance još i u Idahou i na Havajima.

Točno dva tjedna poslije “superutorka” na birališta se izlazi na Floridi, u Illinoisu, Missouriju, Sjevernoj Karolini i Ohiu. Do 15. ožujka bit će raspodijeljeno oko 60 posto delegata za republikansku nacionalnu konvenciju i oko 50 posto za demokratsku i bit će mnogo jasnije, a možda već i odlučeno, tko će u studenome u borbu za Bijelu kuću.

You may also like