Ulog demokrata od 30 milijuna dolara protiv Trumpa

Američki demokrat Tom Steyer najavio je u ponedjeljak da će s 30 milijuna dolara financirati izbor demokratskih kandidata u Predstavnički dom američkog Kongresa kako bi republikancima preoteli dominaciju i u konačnici smijenili predsjednika Donalda Trumpa.
Demokrat Steyer već je potrošio milijune dolara na oglase kojima je tražio opoziv predsjednika Donalda Trumpa. U ponedjeljak je najavio da se neće osobno kandidirati, ali će nastaviti provoditi nacionalnu kampanju za Trumpov opoziv.

“Borim se za odlazak Donalda Trumpa s dužnosti i vlasti”, rekao je Steyer.

Predstavnički dom tijelo je koje iznosi formalne optužbe protiv nekog dužnosnika i to bi mogao mogao biti prvi korak prema opozivu predsjednika Trumpa. O slučaju presuđuje Senat.

Steyerovih 30 milijuna bit će iskorišteno za mobilizaciju mladih glasača u deset ključnih država: Floridi, Virdžiniji, Wisconsinu, Michiganu, Nevadi, Kaliforniji, Pennsylvaniji, New Hampshireu i Arizoni, rekao je Steyer.

Amerikanci će u studenome birati zastupnike za 34 mjesta u Senatu i svih 435 mjesta u Predstavničkom domu. “Osjećam se dužnim organizirati i mobilizirati američke birače. Oni moraju biti najveća snaga u američkoj politici”, rekao je Steyer na konferenciji za tisak u Washingtonu.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton pozvao je na trenutačno oslobađanje dvojice mjanmarskih novinara uhićenih prošli mjesec, koji bi trebali izaći pred sud u srijedu, a njihovo oslobađanje zatražio je i izaslanik EU-a u Yangonu.

Reutersovi novinari Wa Lone (31) i Kyaw Soe Oo (27), koji su istraživali represiju mjanmarske vojske optužene za “etničko čišćenje” manjinske zajednice muslimana Rohindža, uhićeni su 12. prosinca prema zakonima o državnoj tajni koji potječu iz kolonijalnog doba, za što se dobiva kazna od 14 godina zatvora.

“Sloboda medija ključna je za slobodno društvo – zatvaranje novinara je neprihvatljivo. Dvojica Reutersovih novinara, koji su zatočeni u Mjanmaru, trebaju biti odmah oslobođeni”, objavio je Clinton na Twitteru u noći na utorak.

Dvojicu Mjanmaraca policija optužuje da posjeduju dokumente vezane uz operacije snaga sigurnosti na zapadu zemlje, u državi Rahin. Više od 655.000 Rohindža pobjeglo je iz te zone krajem kolovoza i početka operacije mjanmarske vojske.

Novinari će biti izvedeni pred sud u Yangonu u srijedu.

Za zaštitnike ljudskih prava ova afera upućuje na to da je učinjen korak unazad u medijskim slobodama u zemlji koju vodi nekadašnja ikona demokracije Aung San Suu Kyi.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Europska unija u više su navrata zahtijevali njihovo oslobađanje.

Izaslanik EU-a u Mjanmaru Kristian Schmidt izrazio je zabrinutost zbog uhićenja novinara u pismu upućenom Aung San Suu Kyi u ponedjeljak nazvavši tu situaciju “ozbiljnim zastrašivanjem”.

“Ova situacija predstavlja ozbiljno zastrašivanje novinara općenito, a posebice novinara Reutersa”, napisao je on istaknuvši da novinari trebaju raditi u slobodnom okruženju bez straha.

“Stoga pozivamo vašu vladu da pruži potrebnu zaštitu toj dvojici novinara, da osigura puno poštivanje njihovih temeljnih prava te da ih odmah oslo

Američki predsjednik Donald Trump bi se vrlo rado sučelio s Oprom Winfrey u predsjedničkoj utrci 2020. godine, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće, nakon što je na društvenim mrežama dobila snažnu podršku kao potencijalne predsjednička kandidatkinja, a zaslužila ju je angažiranim govorom na svečanoj dodjeli Zlatnih globusa.

“Veselimo se svakom izazovu, bilo da je u pitanju Oprah Winfrey ili bilo tko drugi”, rekao je Hogan Gidley novinarima koji su bili u zrakoplovu Air Force One prateći predsjednika Trumpa na putu za Nashville.

CNN je objavio vijest da 63-godišnja Oprah Winfrey vrlo aktivno razmišlja o uključivanju u predsjedničku utrku, navodeći kao izvor dvoje bliskih prijatelja popularne voditeljice, glumice, producentice i vlasnice OWN kablovskog kanala.

Winfrey je u svojim ranijim istupima izjavljivala kako se ne misli kandidirati za predsjednicu, ali Los Angeles Times je citirao izjavu njezinog dugogodišnjeg poslovnog i životnog partnera Steadmana Grahama prema kojoj bi ona “to posve sigurno učinila”.

U samo 24 sata nakon njezina devetominutnog govora tijekom kojeg je dvaput prekidana ovacijama na društvenim mrežama se pojavilo više od 220.000 poruka u kojima se spominju riječi “Oprah” i “predsjednik”.

Oprah Winfrey već je dugo povezana s političarima iz kruga američkih demokrata. Sudjelovala je u predsjedničkoj kampanji Baracka Obame 2008. godine, a 2016. je podržala Hillary Clinton.

Njezine snažne veze i popularnost među Amerikancima čine je snažnim kandidatom, a njoj bi bilo mnogo lakše nego nekim drugim kandidatima sakupiti novčana sredstva za predsjedničku kampanju, koju bi, bez problema mogla financirati i osobnim sredstvima. Naime, magazin Forbes je njezino osobno bogatstvo procijenio na 3 milijarde dolare, što je pola milijarde manje od aktualnog predsjednika koji je u predsjedničkoj utrci potrošio ukupno 343 milijuna dolara, od čega je 47,5 milijuna dolara bilo iz osobnih izvora.

You may also like

0 comments