Ulažu više od milijardu eura u zelene projekte EU

EBDR

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će uložiti više od 1,1 milijarde eura u zemlje Europske unije preko financijskih posrednika kako bi pomogla tim zemljama da ostvare pun zeleni potencijal, poboljšaju održivost i smanje uticaj štetnih gasova na životnu sredinu.

Odbor za ulaganja InvestEU odobrio je garancije u vrijednosti do 150 milijuna eura za prve operacije EBRD-a, u okviru ugovora o garancijama InvestEU vrijednog do 450 milijuna eura između Europske komisije i EBRD-a. Novo finansiranje će se koristiti za podršku zelenim i održivim ulaganjima u komunalni, sprometni i energetski sektor, kako bi se odgovorilo na izazove zaštite životne sredine.

Također će se podržati program EBRD-a “Zeleni gradovi”, koji će pomoći u ubrzavanju zelene tranzicije u više od 50 urbanih područja. Sredstva će se koristiti i za oporavak od krize izazvane pandemijom i rješavanje nedostataka u infrastrukturi, a poboljšat će i konkurentnost i socioekonomsko približavanje zemalja EU-a.

Financijske institucije u zemljama EU-a će davati zajmove za financiranje ulaganja u održivi promet, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i stambene zgrade, što će doprinijeti uštedi energije i smanjenju emisije ugljeičnog dioksida u građevinarstvu i prometnom sektoru.

Novo financiranje će također pomoći u rješavanju energetske krize u Ukrajini.

You may also like