Ulazimo u fazu najteže borbe s pandemijom

Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom koronavirusa ali, iako je trenutno izrazito nezahvalno prognozirati, prema trenutnim trendovima izgleda da se polako udaljavamo od eksponencijalne krivulje.

Danas je održana sjednica Vlade na kojoj je predstavljen rebalan proračuna. Također je u Velikoj dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice danas potpisan Ugovor o osnivanju fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Ugovor su potpisati ministar Darko Horvat, uime Republike Hrvatske, gradonačelnik Milan Bandić uime Grada Zagreba, župan Željko Kolar uime Krapinsko-zagorske županije i župan Stjepan Kožić uime Zagrebačke županije.

Na današnjoj sjednici Vlade Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom je govoru govorio o rebalansu proračuna. Govoreći o rebalansu državnog proračuna Andrej Plenković je rekao da ekonomski pokazatelji trećeg tromjesečja ukazuju na oporavak.

Također je objavio kolika će biti mininalna plaća – 4.250 kuna bruto, 3.400 kuna neto. “To je 150 kuna više neto u odnosu na minimalnu plaću ove godine. Ukupno povećanje plaće će u odnosu na 2016. bit će 904 kuna neto”, naglasio je predsjednik Vlade dodajući da je ovo najveće povećanje minimalne plaće za vrijeme neke Vlade.Premijer kaže kako će nastojati nastaviti s ovom ustaljenom praksom izjava za medije nakon sjednica Vlade. “Ovo je bila važna sjednica Vlade”, kaže premijer.

“Iduća godina treba biti tranzicijska, povratka na onu putanju koja nas je krasila prije ove krize – sustavno smanjivanje javnog duga, rast…”, kaže premijer.

“Osigurali smo nekoliko važnih opruga koje će nam pomoći”, dodaje i kaže kako se sustavno radi na podizanju minimalne plaće.

“Posebno želim reći da ćemo u razmatranju dinamike oporavka trebati voditi računa da smo ovaj puta osigurali nekoliko važnih poluga koje će nam pomoći u oporavku. Jedna je korištenje sredstava iz aktualnog proračuna EU, druga je financijski okvir EU koji kreće 2021. godine, zatim modul kojeg nazivamo EU Iduće generacije”, kazao je.

“Plus EU fond solidarnosti za obnovu Zagreba”, kazao je. “To znači da ćemo imati preko 24 milijarde eura idućih desetak godina, to su poluge na koje ćemo se moći osloniti”, kazao je.

“U tom kontekstu smo donijeli odluku o minimalnoj plaći, odlučili smo da minimalac iznosi 3400 kuna neto, 150 kuna više”, kazao je. “U zadnje četiri godine minimalac je viši za 900 kuna”, dodao je.

“Posebno važna tema danas vezana je za Zagreb i okolne županije, osnovan je fond, imenovan je novi ravnatelj, to je početak sustavnog rada na obnovi”, kazao je.

“Nekoliko riječi o koronavirusu. Bitno je da svi shvate da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom. Mjere su proporcionalne razvoju pandemije”, kaže Plenković. Dodaje da se svi moraju pridržavati mjera i da je zadnjih dana porast novozaraženih ipak nešto sporiji.

“Bitno je da svi naši sugrađani sada shvate da ulazimo možda u najtežu fazu borbe s pandemijom”, poručio je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Uz ogradu da je u ovom trenutno izrazito nezahvalno prognozirati dinamiku pandemije u Hrvatskoj, Plenković je kazao da su brojevi novozaraženih u proteklim tjednima rasli vrlo brzo, brojevi i dalje značajno rastu, ali zadnjih dana porast je ipak slabiji nego proteklih tjedana.

“Čini se, prema trenutnom čitanju tih trendova, da se polako udaljujemo od eksponencijalne krivulje. Naredni dani i tjedni će pokazati hoće li se taj trend nastaviti. Za razliku od Njemačke, Italije, Austrije, gdje je rast brži, mi isto tako rastemo, ali sporije”, rekao je.

Dodao je da su uvedene protuepidemijske mjere proporcionalne razvoju epidemije u Hrvatskoj, a Vlada želi da svi građani osvijeste potrebu pridržavanja usvojenih mjera.

“Ako se bude tako dogodilo, vjerujem da bi ove naznake, za koje smatramo da će početi djelovati, trebale nakon sljedećih nekoliko kritičnih tjedana postupno dovesti do smanjenja epidemije i broja zaraženih”, istaknuo je Plenković.

You may also like

0 comments