Ulaze u restrukturiranje dugova kompanija

Ministar Bruno Le Marie

Francuski ministar financija Bruno Le Maire objavio je u srijedu da priprema prijedlog o restrukturiranju dugova kompanija s problemima u otplati kredita koje su naveliko uzimale u koronakrizi.

Mnoge francuske tvrtke oporavljaju se od koronakrize, no bilance su im ozbiljno napregnute zbog masovnog zaduživanja u sklopu programa zajmova čiju otplati jamči država, osmišljenog radi ublažavanja posljedica krize, primjećuje Reuters.

Iako je zahvaljujući tom programu broj stečajeva u prošloj godini sveden na rekordno nisku razinu, ekonomisti očekuju da će naglo porasti nakon gašenja programa potpora.

Le Maire je najavio da će prijedloge o restrukturiranju dugova kompanija idućih tjedana iznijeti predstavnicima države, stečajnim sudovima i bankama kako bi zajedno iznašli odgovarajuće rješenje za svaku pojedinu kompaniju koja ima teškoća s vraćanjem kredita.

“Maksimalno ću se angažirati kako bi se izbjegli stečajevi u našoj zemlji. Nećemo čekati da se kompanije nađu pred zidom”, rekao je ministar za televiziju BFM.

“Razmotrit ćemo situaciju… kako bismo utvrdili može li se otplata duga produljiti ili dio duga otpisati”, dodao je.

Broj stečajeva ostao je izuzetno malen u prvom tromjesečju, sve do ožujka, kada je naglo porastao broj podnesenih zahtjeva za stečajem i likvidacija, navode u konzultantskoj tvrtki Altares, koja prikuplja podatke od stečajnih sudova.

U prvom kvartalu prijavljeno je za trećinu manje stečajeva nego u istom razdoblju prošle godine, a u posljednja dva tjedna ožujka njihov broj bio dva i pol puta veći u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kada je Francuska uvela prvi lockdown, zatvorivši gospodarstvo i sudove.

U ožujku je čak osam od 10 kompanija koje su podnijele sudu zahtjev za proglašenje stečaja smjesta završilo u likvidaciji, što je nezapamćeno visoka brojka u posljednja čak dva desetljeća, objavila je u srijedu tvrtka Altares.

0 comments