Home Politika Ulazak u Schengen treba biti interes svih stranaka i političkih struktura

Ulazak u Schengen treba biti interes svih stranaka i političkih struktura

by Marijan Opacak

Bivši ministar unutarnjih poslova i SDP-ov šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić kazao je u četvrtak da ulazak u schengenski prostor treba biti interes svih stranaka i političkih struktura.

“U svim onim godinama od trenutka kada smo još u ožujku 2015. predali izjavu za spremnost za ulazak u schengenski prostor smo se tako i ponašali. Kada sam otišao s mjesta ministra imali smo ugovorenih 90 posto sredstava iz ‘Schenegen facility’ fonda… i taj je posao trebalo nastaviti i dovršiti”, ustvrdio je Ostojić.

Nakon što su premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić na konferenicji za novinare izrazili zadovoljstvo iskorištenjem sredstava iz Schengenskog instrumenta za nadzor granice Ostojić je kazao kako se iz njihovih riječi moglo zaključiti da se “sve skupa dogodilo u zadnjih šest mjeseci”.

“Mislim da je jako važno naglasiti da napore koji su radili ljudi u Ministarstvu unutarnjih poslova prije svega, i u ostalim ministarstvima, i u Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu financija na pripremama za ulazak u Schengen trebaju biti pohvaljeni i da se ne može govoriti o razdoblju koje je izboreno kao produženi termin za korištenje tih sredstava.

‘Nismo prošli tehničke evaluacije’

Ovo je preozbiljna tema i prije dva tjedna sam tražio od Ministarstva unutarnjih poslova kao nositelja poslova da podnesu izvješće Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, danas slušajući presicu možemo konstatirati sljedeće – da Hrvatska nije prošla evaluaciju i to je najvažnije. Treba reći točne informacije, ali treba reći i ono druga – da nismo prošli tehničke evaluacije. Niti su zračne luke spremne niti su morske luke spremne niti su spremni ostali koji su van tih sredstava trebali osigurati uvijete za prelazak granice. Nemojmo se hvaliti nečim što nije napravljeno kako treba”, ustvrdio je Ostojić.

Dodao je da Hrvatska treba prije svega ispuniti tehničke uvijete, a onda čekati političku odluku kada će biti primljena u Schengen.

Plenković je u četvrtak je u Banskim dvorima na prezentaciji o okončanju korištenja sredstava iz Schengenskog instrumenta kazao da ulazak Hrvatske u taj prostor predstavlja “prvi idući politički važni iskorak”.

(Agencije)

Related Posts