Ulazak Sjeverne Makedonije u NATO ide prema planu

Stoltenberg
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je objavio kako je u telefonskom razgovoru poručio premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu da proces ulaska te zemlje u savez ide prema planu, nakon što je Bruxelles odbio otvoriti pristupne pregovore za ulazak u EU s tom državom.

“Dobar telefonski poziv s premijerom Zaevom kako bi potvrdio NATO-vu predanost pristupanju Sjeverne Makedonije. Proces ratifikacije ide po planu i radujem se brzom članstvu Sjeverne Makedonije našoj Alijansi”, napisao je glavni tajnik na svom Twitter profilu.

Zasad je protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije ratificiralo 20 od 29 članica NATO-a, a ta zemlja će najranije moći postati članica početkom prosinca kad će se u Londonu održati sastanak na vrhu Alijanse. Hrvatska je protokol o makedonskom pristupanju ratificirala u ožujku.

Razgovor Zaeva i Stoltenberga dogodio se nakon što članice EU-a u petak nisu uspjele postići suglasnost o otvaranju pristupnih pregovora o članstvu Albanije i Sjeverne Makedonije. aev je dan kasnije najavio da želi prijevremene izbore na kojima će se pokazati volja građana nakon odluke u Bruxellesu, istaknuvši kako je to bila “povijesna pogreška”. Izbori će se održati 12. travnja.

Makedonski premijer je istaknuo kako je njegova vlada učinila sve što su EU i NATO zatražili, što je uključivalo i promjenu imena države, za što je jedva dobio većinu u parlamentu. EU to nije nagradila otvaranjem pregovora zbog protivljenja Francuske, Danske i Nizozemske. Europski čelnici ranije su upozorili da bi to moglo otvoriti “vakuum” na Balkanu koji će iskoristiti države poput Kine i Rusije.

You may also like

0 comments