Ulaskom u zadnji predizborni tjedan, H. Clinton povećala prednost

Dva tjedna prije američkih predsjedničkih izbora, Hillary Clinton je prema anketama povećala svoju prednost pred Donaldom Trumpom, koji je sada ugrožen i u nekim tradicionalno republikanskim državama.

Prema anketi ABC News, objavljenoj u nedjelju, demokratska kandidatkinja koja se nada da će postati prva predsjednica u povijesti SAD-a, dobiva 50 posto glasova, što je njezin najbolji rezultat od početka kampanje, prema 38 posto koliko bi dobio poslovni čovjek iz New Yorka.

Clinton je rekla da je na tim izborima u igri kontrast između kandidata i da oni žele dati razloge za glasanje “za”, a ne samo “protiv”, objasnila je u subotu navečer. Svjesna da je za pobjedu 8. studenoga potrebna jaka mobilizacija manjina, bivša državna tajnica je u nedjelju ujutro održala govor u jednoj crkvi crnačke zajednice u Durhamu u Sjevernoj Karolini.

Barack Obama je tijesno pobijedio u toj državi 2008. godine, a četiri godine kasnije izgubio. U nazočnosti majke Trayvona Martina, crnog mladića čija je smrt šokirala Ameriku 2012., Clinton je pozvala na svijest o sustavnom rasizmu koji postoji u zemlji.

Voditeljica predizborne kampanje Donalda Trumpa priznala je u nedjelju da republikanski predsjednički kandidat znantno zaostaje za demokratskom protivnicom Hillary Clinton samo dva tjedna prije izbora 8. studenoga. “Zaostajemo”, priznala je Kellyanne Conway za nacionalnu televizijsku kuću dodajući da je Clinton u “ogromnoj prednosti”.

Conway kaže i kako je Clinton u promidžbu u rujnu uložila 66 milijuna dolara, dvostruko više nego u kolovozu a većina reklama je negativna i posvećena osobnom napadu na Trumpa. Conway je ipak kazala kako se nada da će Trump uspjeti privući neodlučne birače i pobijediti na izborima. Ona tvrdi da u izbornoj kampanji još uvijek vlada veliki entuzijazam. “Dozvolite mi da kažem: Kad ste ne terenu s Donaldom Trumpom ne čini se da su izbori gotovi”.

 

You may also like

0 comments