Ulaganje u nove mreže moglo bi prigušiti poslovne rezultate Tele2

Švedski mobilni operater Tele2 izvijestio je o blagom povećanju prihoda u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zahvaljujući snažnom mobilnom podatkovnom prometu koji su prigušili pad u segmentu fiksne telefonije i ulaganja u nove mobilne mreže.

Neto prihodi švedske kompanije uvećani su u četvrtom tromjesečju jedan posto, na 6,94 milijarde švedskih kruna (739,5 milijuna eura). U Tele2 posebno izdvajaju snažan rezultat u segmentu mobilnog podatkovnog prometa, te dobru prodaju opreme u Nizozemskoj, Hrvatskoj i Litvi. Kočnica je pak bio pad u dijelu poslovanja s fiksnom telefonijom i fiksnim širokopojasnim pristupom internetu.

Fiksna telefonija i širokopojasni pristup Internetu navedeni su i kao razlog 5-postotnog smanjenja dobiti prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), na 1,34 milijarde kruna, što odgovara marži od 19 posto. U istom razdoblju prethodne godine iznosila je 21 posto.

Kapitalna potrošnja povećana je u četvrtom tromjesečju 22 posto, na 1,22 milijarde kruna, slijedom pojačanih ulaganja u mobilne mreže u Nizozemskoj, Švedskoj, Kazahstanu i Hrvatskoj, navodi se u izvješću. “Sredinom studenog službeno smo pustili u promet mrežu četvrte generacije Tele2 u Nizozemskoj, nakon što smo dosegnuli stopu mobilne pokrivenosti populacije od 95 posto”, ističe u poslovnom izvješću izvršna direktorica i predsjednica uprave Tele2 Allison Kirkby. U cijeloj 2015. godini neto prihodi porasli su tri posto, na 26,9 milijardi kruna. EBITDA je smanjena tri posto, na 5,8 milijardi kruna. Kapitalna ulaganja poskočila su za petinu, na 4,23 milijarde kruna.

Za ovu godinu u kompaniji prognoziraju neto prihode na razini prošlogodišnjih. EBITDA bi pak trebala kliznuti na 4,6 milijardi do pet milijardi kruna. Najavljuju također da će se i dalje fokusirati na podatkovni promet, uz prognoziranu razinu kapitalnih ulaganja od 3,7 milijardi do 4,1 milijardu kruna. “Razvoj mreže četvrte generacije i kapitaliziranje njezinih prednosti ponajprije u Nizozemskoj utjecat će na opći napredak grupe u 2016.”, ističe Kirkby, dodajući da smjernice “odražavaju važnost tog ulaganja”.

You may also like