Ulaganja u OIE porasla za četvrtinu

Analiza IEA

Godišnje ulaganje u obnovljivu energiju poraslo je za gotovo četvrtinu od 2021. godine u usporedbi s porastom od 15 posto za ulaganja u fosilna goriva, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Prema podacima IEA-e, oko 90 posto potrošnje čiste energije dolazi iz naprednih ekonomija i Kine, što naglašava globalni jaz između bogatih i siromašnih zemalja.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e, izjavio je: “Čista energija se brzo probija – brže nego što mnogi ljudi shvaćaju. Za svaki dolar uložen u fosilna goriva, oko 1,7 dolara sada ide u čistu energiju. Prije pet godina taj omjer je bio jedan prema jedan.”

Očekuje se da će ove godine biti uloženo gotovo 2.800 milijardi dolara u energiju širom svijeta, pri čemu će više od 1.700 milijardi dolara biti usmjereno prema obnovljivim izvorima energije, nuklearnoj energiji, električnim vozilima i poboljšanju energetske učinkovitosti. Preostale milijarde dolara bit će usmjerene na naftu, plin i ugljen.

Procjenjuje se da će potrošnja solarnom energijom u 2023. godini doseći više od milijardu dolara dnevno, odnosno oko 380 milijardi dolara godišnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izjavila je da pozivi IEA-e da se prestane ulagati u naftu podrivaju globalnu energetsku sigurnost i gospodarski rast.

Znanstvenici i međunarodni klimatski aktivisti upozoravaju da industrija fosilnih goriva pogoršava katastrofalne posljedice klimatskih promjena.

You may also like