Ulaganja na Aljasci i Kanadi te niske cijene plina srušile prihode Royal Dutch Shella

Naftna kompanija Royal Dutch Shell izvijestila je u četvrtak o najvećem gubitku u zadnjih više od 10 godina, uslijed troškova otpisa ulaganja na Aljasci i Kanadi te sniženih prognoza cijena nafte i plina.

U trećem ovogodišnjem tromjesečju gubitak te najveće europske naftne kompanije dosegnuo je 6,1 milijardu dolara. Usporedbe radi, u istom tromjesečju godinu ranije taj naftni div imao je dobit od 5,3 milijarde dolara. Kompanija je imala trošak od 8,6 milijardi dolara zbog zaustavljanja projekata kao što su bušenje nafte na Aljasci i vađenje nafte iz naftnog pijeska u Kanadi, stoji u izvješću objavljenom u četvrtak. Ti troškovi također odražavaju niže prognoze cijena nafte i plina. “Ovo su teške, ali dojmljive odluke. Uvjeren sam da će kao rezultat toga Shell postati fokusiranija i konkurentnija kompanija”, rekao je izvršni direktor Ben van Beurden.

Cijena dionice Shella na Londonskoj burzi spustila se u četvrtak ujutro 1,8 posto. Talijanski rival Eni također je u četvrtak izvijestio o gubitku u trećem tromjesečju, dok je francuski Total poslovao s profitom od 1,8 milijardi dolara, što je 69 posto manje nego godinu ranije. Exxon Mobil, najveća svjetska naftna kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, kao i američki rival Chevron, izvijestit će o poslovnim rezultatima u petak. Britanski BP već je ranije izvijestio o padu prilagođene dobiti za 40 posto, na 1,82 milijarde dolara.

You may also like