Ulagači zbunjeni različitim porukama

Indeksi stagnirali

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon različitih poruka čelnika američke središnje banke i podataka o snažnom rastu američkog gospodarstva.

To se zahvaljuje slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa. To će ovisiti o daljnjim kretanjima u gospodarstvu, ponajviše o inflaciji.

Jučer je objavljena druga procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a, prema kojoj je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 5,2 posto na anualiziranoj razini, više nego što se očekivalo.

To je dobra vijest jer pokazuje da će najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč oštrom povećanju kamata od početka prošle godine. Tako snažan rast znači i da bi se inflacija mogla zadržati na povišenim razinama.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Feda iz kojih se može zaključiti da je središnja banka vjerojatno završila ciklus povećanja kamata.

No, ovisno o kretanju inflacije, kamate bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se očekuje. Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi smanjivati kamate već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

Osim nagađanja o kamatnim stopama, idućih će se dana najviše pratiti vijesti o potrošnji na početku sezone blagdanskog ′shoppinga′. Prema procjenama, potrošnja bi u blagdanskom prosincu mogla porasti oko 5 posto na godišnjoj razini.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica blago porasle dok ulagači čekaju prvu procjenu Eurostata o inflaciji u eurozoni.

Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg blagog pada.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer nema vijesti koje bi dodatno potaknule cijene dionica, koje će u studenome zabilježiti najveći mjesečni dobitak od siječnja.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,30 posto, na 83,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,33 posto, na 78,10 dolara.

You may also like