Ulagači traže naknade od VW-a radi štetnih plinova

U ponedjeljak je u Njemačkoj počelo suđenje njemačkom automobilskom divu Volkswagenu (VW) na temelju tužbe investitora koji traže ukupno 9,2 milijarde eura naknade, tvrdeći da ih je uprava trebala ranije obavijestiti o skandalu vezanom za emisiju štetnih plinova iz dizelskih automobila.

Dioničari zastupljeni u 1.670 zahtjeva traže naknadu zbog pada cijena VW-ovih dionica vezano za skandal s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila iz rujna 2015., koji je do sada koštao tvrtku 27,4 milijarde eura.

Predsjedavajući sudac Christian Jaede na višem regionalnom sudu u Braunschweigu u ponedjeljak će otvoriti suđenje objavom dnevnog reda i prioriteta, čime će se definirati potencijalna lista svjedoka.

Tužitelji tvrde da je VW propustio obavijestiti dioničare o financijskim posljedicama skandala koji je izbio u javnost tek nakon što je američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila „obavijest o prekršaju“ 18. rujna 2015. godine.

Da su institucionalni ulagači znali za VW-ove kriminalne aktivnosti, možda bi bili ranije prodali dionice ili ih ne bi ni kupovali i time bi izbjegli gubitke, navode tužitelji. Dionice VW pale su do 37 posto nakon što su vlasti objavile nezakonite razine onečišćenja iz VW-ovih dizelaša. U VW-u su priznali sustavno obmanjivanje u pogledu stvarne emisije štetnih plinova ali tvrde da nisu prekršili propise o izvješćivanju regulatora. „Jedini je meritum ove parnice je li VW ispunio svoje ugovorne obveze prema dioničarima i tržištu kapitala. Uvjereni smo da jesmo“, stoji u priopćenju VW-a.

You may also like

0 comments