Ulagači su u srpnju smanjili količinu vrijednosnica koje prate cijenu zlata i trguju zlatnim polugama za 2,3 milijarde dolara jer je cijena tog plemenitog metala pala na najnižu razinu u pet godina. Ovaj je trend znak nesigurnosti na tržištu zlata prije očekivanog podizanja kamatnih stopa od strane američkog Feda ove godine, nakon čega će imovina koja nosi prinose biti privlačnija, piše Financial Times.

Cijena zlata u srpnju je pala na najnižu razinu u pet i pol godina. Iako je polako porasla u kolovozu i dalje je 40 posto niža od vrhunca iz 2011. godine. Podaci Svjetskog vijeća za zlato pokazuju da je potražnja za zlatom u drugom ovogodišnjem tromjesečju pala na najniže razine u šest godina. Iz vrijednosnica koje prate cijenu zlata i zlatnih poluga – Gold backed Exchange Traded Funds (ETFs) je povučeno 2,3 milijarde dolara, prema podacima BlackRocka.

ETF Securities, koji je pokrenuo prvi ETF za zlato prije više od desetljeća, procjenjuje to smanjenje na čak 2,447 milijardi dolara. Paulson & Co smanjio je svoj udio u SPDR Gold Trust, najvećem svjetskom ETF-u za zlato, za 1 milijun dionica na 9,2 milijuna vrijednosnica. No, fond i dalje drži vrijednosnice vrijedne više od 1 milijarde dolara.

No, podaci podneseni regulatoru prošlog tjedna pokazuju da neki i kupuju u industriji zlata. Stanley Druckenmiller, fond menadžer koji je nekoć radio za Georgea Sorosa, kupio je dionice SPDR Gold Trust-a u vrijednosti od 323.6 krajem lipnja. Soros Fund Management je, pak, kupio udjele u rudnicima zlata, konkretno 1,9 milijuna dionica kanadskog rudnika zlata Barrick Gold i zadržao svoj udio u Market Vectors Gold Miners ETF.

Related Posts