Home Energetika Ulagači oprezni zbog pada cijene nafte

Ulagači oprezni zbog pada cijene nafte

by Agencije

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, no trguje se oprezno zbog oštrog pada cijena nafte, a pod pritiskom je i američka valuta. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,3 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Australiji. Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasli su, pak, između 0,2 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u plusu 0,5 posto.

U fokusu ulagača je nastavak pada cijena nafte za daljnjih 2 posto, nakon što su u petak potonule više od 3,5 posto. Posljedica je to izjave saudijskog ministra energetike Khalida Al-Faliha u nedjelju da vjeruje da će se ravnoteža između ponude i potražnje postići u 2017. godini čak i ako proizvođači ne postignu dogovor o smanjenju proizvodnje i da bi zbog toga zadržavanje proizvodnje na sadašnjim razinama bilo opravdano.

To je na tržištu izazvalo bojazan da se na sastanku OPEC-a 30. studenoga neće postići dogovor o preliminarnom planu iz rujna da se proizvodnja članica tog kartela smanji na 32,5 do 33 milijuna barela dnevno. U tom bi slučaju cijene nafte mogle pasti ili ostati na sadašnjim razinama, pa se smanjuje mogućnost rasta inflacije, što je umanjilo bojazan ulagača od odljeva kapitala s tržišta u ravoju.

Naime, od 8. studenoga, kada je Donald Trump pobijedio na američkim predsjedničkim izborima, prinosi na američke obveznice snažno su rasli jer se očekuje da će Trumpove najave o povećanju fiskalne potrošnje, smanjenju poreza i protekcionizmu u trgovinskoj politici potaknuti inflaciju. U tom bi slučaju, pak, američka središnja banka morala ubrzati tempo povećanja ključnih kamatnih stopa, a to bi izazvalo odljev kapitala s tržišta u razvoju na razvijena tržišta.

S padom cijena nafte, taj bi scenarij bio dovoden u pitanje, pa je jutros terminski S&P 500 indeks na Wall Streetu oslabio 0,3 posto, a pali su i prinosi na američke obveznice. Tako je prinos na 10-godišnje obveznice skliznuo gotovo 5 baznih bodova, na 2,32 posto, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu u 16 mjeseci od 2,417 posto. To je, pak, na valutnim tržištima izazvalo pad vrijednosti dolara, nakon što je prošloga tjedna prema košarici valuta dosegnula najviše razine u gotovo 14 godina.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,8 posto, na 100,66 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo više od 1,5 posto, na 111,50 jena, dok je u petak dosegnuo 113,90 jena, najvišu razinu u osam mjeseci. Cijena eura prema američkoj valuti jutros je, pak, skočila 0,9 posto, na 1,0666 dolara, dok je prošloga tjedna skliznula na 1,0518 dolara, najnižu razinu ožujka prošle godine.

Related Posts