Ulagači oprezni zbog cijene nafte i novca

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagači ne žele previše riskirati na početku tjedna u kojemu se očekuje povećanje kamata američke središnje banke i signali u koliko bi navrata u ovoj godini mogla povećati cijenu novca.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,35 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo oko 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji pale 0,6 posto.

Burzovni indeksi u Australiji, Šangaju i Hong Kongu kreću se na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Znatniji pad japanskog Nikkei indeksa posljedica je naznaka pada popularnosti premijera Shinzo Abea zbog skandala povezanog s kronizmom koji već danima opterećuje tamošnju političku scenu.

Oprez na ostalim azijskim burzama posljedica je, pak, očekivanja da će američka središnja banka na ovotjednoj sjednici povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,5 do 1,75 posto.

Bilo bi to prvo povećanje cijene novca u SAD-u u ovoj godini, a veliko je pitanje u koliko će navrata Fed još povećati kamate do kraja godine.

Lani je Fed ključne kamate povećao u tri navrata, a ove bi godine to mogao učiniti u tri ili četiri navrata, ovisno o kretanju inflacije u SAD-u. A to će, pak, ovisiti o jačanju potrošnje nakon porezne reforme, uvedene početkom ove godine, i rastu gospodarstva.

“Fed će vjerojatno ponešto podići procjene o rastu gospodarstva, dok bi procjene čelnika Feda o povećanju kamata u ovoj godini trebale ostati nepromijenjene, što znači da bi kamate mogle biti povećane u tri navrata po 0,25 postotnih bodova”, poručuju analitičari Westpaca u bilješci klijentima.

Svaki signal koji bi najavljivao povećanje cijene novca u četiri navrata potaknuo bi, kažu, rast tečaja dolara.A jutros je na valutnim tržištima dolar blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,28 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,22 boda.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skliznula 0,2 posto, na 105,80 jena. No, dolar je ojačao prema europskoj valuti, pa je tečaj eura skliznuo 0,1 posto, na 1,2270 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio prošlotjednih dobitaka. Nakon što je prošloga tjedna ojačala 1,1 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 0,6 posto, na 65,85 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 61,98 dolara, nakon što je prošloga tjedna poskupio 0,5 posto.

You may also like

0 comments