Ulagači oprezni uoči odluka središnjih banaka

Na Wall Streetu su i u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči odluka čelnika američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0,05 posto, na 18.129 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 2.139 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 5.241 bod. Oprez ulagača posljedica je nesigurnosti jer je u utorak počela dvodnevna sjednica čelnika Feda.

Premda se ne očekuje povećanje kamata, ulagači će pažljivo analizirati priopćenje Feda i pratiti hoće li predsjednica banke Janet Yellen na konferenciji za novinare u srijedu naznačiti kada bi se taj potez mogao povući.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 18 posto izgleda da će Fed povećati kamate već sada, dok su izgledi da će to učiniti u prosincu dosegnuli 60 posto. “Nema mnogo onih koji smatraju da će Fed u srijedu povećati kamate, no puno se priča o tome hoće li poruke Feda biti oštrije po tom pitanju”, kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital.

Dio dužnosnika Feda već dulje vrijeme najavljuje da bi kamate trebalo podići jer se situacija na tržištu rada znatno poboljšala, a uskoro bi mogla zaprijetiti inflacija.

No, drugi tvrde da treba pričekati sa zaoštravanjem monetarne politike dok makroekonomski podaci ne potvrde da se rast američkog gospodarstva ubrzava.

Tržišta dionica već dulje vrijeme rastu upravo zbog niskih kamatnih stopa, pa bi povećanje cijene novca moglo narušiti taj trend. “U ovom bi trenutku, s obzirom na niz slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja, svaki potez Feda predstavljao neugodno iznenađenje”, kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,7 milijardi.

I na europskim burzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 6.830 bodova, a frankfurtski DAX 0,19 posto, na 10.393 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,13 posto, na 4.388 bodova.

You may also like

0 comments