Ulagači oprezni uoči objave poslovnih izvještaja

Nakon objave zapisnika FED-a

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon objave zapisnika sa sjednice Feda, a uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Dow Jones i S&P 500 indeks kreću se oko rekordnih razina, dosegnutih u ponedjeljak, jer nema značajnijih vijesti koje bi ih mogle srušiti s tih razina, ali ni dodatno podići.

Jučer je u fokusu ulagača bio zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke. Iz zapisnika proizlazi da će Fed biti strpljiv po pitanju podizanja kamatnih stopa i da čelnici središnje banke očekuju da će proći neko vrijeme do daljnjeg napretka po pitanju zaposlenosti i cijena.

No, ulagači se plaše da bi Fed mogao povećati kamatne stope prije nego što se mislilo, ako zbog golemih fiskalnih i monetarnih poticaja ojača inflacija.

Zbog mogućeg jačanja inflacije, ponovno rastu prinosi na američke državne obveznice. Tako su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice ponovno krenuli prema 1,77 posto, najvišoj razini u 14 mjeseci.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezone objava poslovnih izvješća kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, tako visoka očekivanja mogla bi, kažu analitičari, dovesti do razočaranja ulagača, ako se ne ostvare.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale.Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, pa je STOXX 600 indeks dosegnuo rekordnu razinu jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize. Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuju mirno trgovanje, kao i dan prije, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, dok bi Crobex indeksi, nakon jučerašnjeg rasta, mogli stagnirati.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, kao i dan prije na Wall Streetu, nakon objave zapisnika sa sjednice Feda, a uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.Azijski su ulagači oprezni jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti daljnji rast tržišta.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,6 posto, na 62,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,65 posto, na 59,38 dolara.

You may also like

0 comments