Ulagači na burzama čekaju poruke iz FED-a

Na Wall Streetu ni u utorak burzovni indeksi nisu znatnije oscilirali jer su ulagači oprezni uoči poruka američke središnje banke. Dow Jones ojačao je 22 boda, ili 0,13 posto, na 17.251 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,18 posto, na 2.015 bodova, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 4.728 bodova.

Mali pomaci indeksa drugi dan zaredom posljedica su opreza ulagača uoči poruka čelnika američke središnje banke. U utorak je počela dvodnevna sjednica Feda. Nitko, doduše, ne očekuje promjene u monetarnoj politici već sada, no ulagači će pažljivo pratiti signale kada bi Fed mogao povećati kamate. “Uključili smo auto-pilot dok u srijedu poslijepodne ne doznamo ishod sjednice Feda. Nije neobično da je tržište mirno uoči značajnih objava”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo samo oko 6,5 milijardi dionica, dok prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 8,2 milijarde. Uoči poruka čelnika Feda, dionice manjih kompanija bile su pod većim pritiskom nego velikih jer investitori nastoje smanjiti rizik, kaže Mohannad Aama, direktor u tvrtki Bearn Capital Management.

Ulagače su na oprez naveli i slabi pokazatelji potrošnje Amerikanaca. Doduše, u veljači je u SAD-u promet u trgovini na malo pao manje nego što se očekivalo, 0,1 posto, no revidirani podaci za siječanj pokazuju da je maloprodaja pala 0,4 posto, a ne porasla 0,2 posto, kako je pokazivala prva procjena. Najviše je jučer, 1,6 posto, pao indeks zdravstvenog sektora, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Valeant Pharmaceuticalsa za 51 posto, nakon što je ta kanadska kompanija smanjila procjene prihoda u ovoj godini i upozorila na rizik da neće moći platiti dio dospjelih dugova.

Cijene dionica u rudarskom sektoru pale su, pak, prosječno 0,8 posto jer su pale cijene sirovina zbog strahovanja ulagača da je ponuda i dalje veća od potražnje, s obzirom da se usporava rast globalnog gospodarstva. Među najvećim je dobitnicama, pak, bila dionica Applea, koja je poskupila 2 posto, jer su analitičari Morgan Stanleya procijenili da potražnja za iPhoneima na početku ožujka jača više nego što se očekivalo.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 posto, na 6.139 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,56 posto, na 9.933 boda, a pariški CAC 0,75 posto, na 4.472 boda.

You may also like