Ulagače zabrilule poruke iz FED-a i pad cijena nafte

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale jer je zapisnik s posljednje sjednice Feda zabrinuo ulagače, koji su ionako oprezni jer nisu sigurni da će predsjednik Donald Trump uspjeti ispuniti svoja obećanja o poticajnim mjerama. Dow Jones oslabio je 0,20 posto, na 20.648 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,31 posto, na 2.352 boda, a Nasdaq indeks 0,58 posto, na 5.864 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica znatno porasle nakon što je ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, izvijestila da je u privatnom sektoru u ožujku otvoreno 263 tisuće novih radnih mjesta, znatno više nego što se očekivalo. To pokazuje da se rast američkog gospodarstva ubrzava i da bi službeni podaci američke vlade o zapošljavanju, koji će biti objavljeni u petak, mogli biti snažni.

No, dobici burzovnih indeksa izgubljeni su nakon što je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da mnogi čelnici smatraju da treba početi smanjivati 4.500 milijardi dolara vrijednu bilancu središnje banke u ovoj godini. Također, zapisnik je pokazao da neki čelnici smatraju da su cijene dionica prilično visoke u odnosu na standardne valuacijske mjere. “Neke je ulagače zabrinula poruka koja govori da je tržište kapitala možda napuhano, neke da bi normalizacija bilanci Feda mogla naštetiti rastu gospodarstva, a neke da bi Fed u ovoj godini mogao povećati kamatne stope više nego što se očekivalo”, kaže Janna Sampson, direktorica u tvrtki OakBrook Investments.

Ulagače su jučer zabrinule i poruke iz Kongresa da bi realizacija porezne reforme mogla potrajati duže nego što je trajalo sastavljanje prijedloga zakona o zdravstvenoj reformi. Wall Street je snažno rastao od studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, zahvaljujući njegovim obećanjima da će smanjiti poreze i povećati fiskalnu potrošnju.

No, nakon što je nedavno njegov prijedlog zdravstvene reforme neslavno propao u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti ispuniti svoja izborna obećanja, pa na tržištu vlada oprez. Pad cijena dionica posljedica je “kombinacije oštrog tona Fedova zapisnika, razočaranja tempom realizacije porezne reforme i padom cijena nafte”, kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u financijskom sektoru. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 posto, na 7.331 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,53 posto, na 12.217 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.091 bod.

You may also like

0 comments