Ukupni depoziti porasli na 265 milijardi kuna

Ukupni su depoziti, prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krajem kolovoza ove godine iznosili 265 milijardi kuna te su na mjesečnoj razini porasli za 1,9 posto što je njihov četvrti uzastopni mjesečni rast, dok su na godišnjoj razini porasli za 6,7 posto.

U odnosu na srpanj ukupni su depoziti, koje čine depozitni novac, oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, četvrti mjesec za redom ostvarili rast koji je u kolovozu iznosio gotovo 5 milijardi kuna, odnosno 1,9 posto, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA). Istodobno je nastavljen rast na godišnjoj razini te su u usporedbi s kolovozom lani ukupni depoziti u osmom mjesecu ove godine bili viši za 16,7 milijardi kuna ili 6,7 posto.

Analitičari RBA pritom ističu da su mjesečnom rastu, osim rasta depozitnog novca, pridonijeli valutni štedni i oročeni depoziti, koji su krajem kolovoza dosegnuli 172,7 milijardi kuna kuna, ostvarivši mjesečni i godišnji rast za 2,4 i 4,4 posto. Kunski su depoziti, pak, u odnosu na srpanj blago pali, za 252 milijuna kuna, odnosno 0,7 posto, na 35,8 milijardi kuna.

S obzirom da devizni depoziti čine preko 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro, odnosno pad prosječnog tečaja eura prema kuni u lipnju za 1,1 posto na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama, kažu iz RBA.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 80 posto ukupnih depozita krajem kolovoza na mjesečnoj su razini porasli za 829 milijuna kuna, na 164,8 milijardi kuna. S druge strane, u odnosu na prošlogodišnji kolovoz štedni i oročeni depoziti stanovništva smanjeni su sedmi mjesec zaredom, za milijardi kuna ili 0,6 posto.

Istovremeno su štedni i oročeni depoziti poduzeća uz mjesečni rast od 2,1 milijarde kuna ili 6,5 posto krajem kolovoza iznosili 34 milijarde kuna. U odnosu na isti mjesec 2015. ukupni depoziti poduzeća viši su za 8,4 milijarde kuna te su ostvarili godišnji rast po stopi od 32,6 posto.

Iz RBA ističu da je to dijelom rezultat transakcije vezane uz kupoprodaju TDR-a, odnosno deponiranja novca u hrvatske banke. (Agencije)

You may also like

0 comments