Ukupne zalihe energije pale za nešto više od 17 posto

Analiza DZS-a
Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u kolovozu 5,9 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini pale za dva posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe intermedijarnih proizvoda, za 6,3 posto te kapitalnih proizvoda, za 6,2 posto. Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 5,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 5,2 posto te energije za pet posto.

Na godišnjoj su razini zalihe intermedijarnih proizvoda porasle za 4,3 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju se nisu mijenjale.Zalihe energije su istodobno smanjene za 17,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,9 posto, a kapitalnih proizvoda za 3,3 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju kolovoza su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji pale za 6,3 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 2,1 posto. Na godišnjoj razini su zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 1,7 posto, a u rudarstvu i vađenju za 7,3 posto.

You may also like

0 comments