Ukrajinskoj naftnoj tvrtki oduzete koncesije

Najveća ukrajinska naftna tvrtka Ukrnafta mora prekinuti proizvodnju nafte i plina na poljima Jurijivske, Golubіvske i Lopušnianske zbog povlačenja koncesija.

Kako se navodi u priopćenju tvrtke, odluka ukrajinske Državne službe za geologiju i mineralne sirovine o povlačenju koncesijskih dozvola suprotna je državnim interesima i može dovesti do štete od smanjenih poreznih prihoda, nezaposlenosti i stagnacije u domaćem naftnom sektoru u cjelini.

Ukrnafta navodi da će takva odluka, kakva do sada nikad nije bila donesena, dovesti i do dodatnih troškova zatvaranja i konzerviranja bušotina te ugroziti uvjete razvoja naftnih i plinskih polja. Uz to, tvrtka je podmirila sve financijske obaveze koje ja imala prema državi, a koji su vezani uz proizvodnju nafte i plina sa spomenutih polja.

Ukrnafta mjesečno proizvodi 125 t nafte, 11 t ukapljenog naftnog plina i 110 mil. m3 plina. Ukidanjem koncesijskih dozvola na tim poljima doći će do značajnijih gubitaka za državu i zbog toga što nitko drugi ne može nastaviti proizvodnju. Naime, Ukrnafta je vlasnik bušotina i infrastrukture na poljima, uključujući i dozvole za korištenje zemljišta, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

You may also like