Ukrajinska bi vlada mogla izgubiti povjerenje

Ukrajinska najveća politička stranka priopćila je u utorak da će ocijeniti rad vlade premijera Arsenija Jacenjuka “nezadovoljavajućim”, što bi moglo otvoriti put za raspuštanje koalicijske vlade i za prijevremene izbore.

Parlament bi mogao najranije u utorak glasati o izvješću o radu vlade u 2015. i njezinz planu za 2016. godinu. Konačno vrijeme i datum održavanja glasanja nisu potvrđeni. Ako rad vlade bude negativno ocijenjen, zastupnicima treba 150 potpisa u parlamentu da bi se održalo glasanje o povjerenju. U slučaju da se izglasa nepovjerenje, moguće je raspisivanje novih izbora ako se koalicija ne bude mogla dogovoriti o novoj vladi. Dva zastupnika rekla su za Reuters da su već osigurala potpise.

Jurij Lucenko, čelnik kluba zastupnika stranke predsjednika Petra Porošenka, rekao je da je njegova stranka “odlučila da će rad ministara u vladi ocijeniti nedovoljnim”. Porošenko je na čelu najveće ukrajinske stranke, a Jacenjuk druge po veličini. Obje su u vladajućoj koaliciji. Maksim Burbak, čelnik kluba zastupnika Jacenjukove stranke, rekao je zastupnicima da bi se posljedice glasovanja protiv vlade osjetile “doslovno idući dan – budući da bi to moglo izazvati prijevremene izbore i kaos”.

Pad vlade bi porazio ukrajinske međunarodne saveznike koji su uložili puno novca i političkog kapitala poduprijevši ukrajinsku vladu u njezinu sukobu s Moskvom nakon ruskog pripojenja Krima 2014. Neuspjeh Ukrajine da se obračuna s korupcijom i provede reforme već je poremetio zapadni program pomoći koji održava na površini gospodarstvo zemlje.

You may also like