Ukrajina ulazi u slobodnu trgovinu sa Europskom unijom

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je u srijedu bio u posjetu Bruxellesu, obećao je uvesti zonu slobodne trgovine između svoje zemlje i Europske unije, koja treba stupiti na snagu 1. siječnja, unatoč moskovskim mjerama.

“Spremni smo platiti cijenu naše slobode i našeg europskog izbora”, rekao je Porošenko prije susreta s europskim čelnicima Donaldom Tuskom i Jean-Claude Junckerom. On je priznao da će moskovsko ukidanje preferencijalnih tarifa u rusko-uskrajinskim razmjenama nanijeti štetu ukrajinskom gospodarstvu.

Rusija je odlučila obustaviti svoju zonu slobodne trgovine s Ukrajinom od 1. siječnja, kada je predviđeno stupanje na snagu zone slobodne trgovine EU-Ukrajina, prema odluci koju je u srijedu potpisao predsjednik Vladimir Putin. Ta odluka, koja nije iznenađenje u kontekstu krize bez presedana između Kijeva i Moskve, donijeta je u okolnostima koje pogađaju interese i gospodarsku sigurnost Rusije, naglašava ta uredba.

Roba iz Ukrajine će od sada biti carinjena na granici. Rusija ne prestaje ponavljati da će sporazumom o slobodnoj trgovini između Kijeva i Bruxellesa, biti preplavljena europskim proizvodima ukoliko ne poduzme mjere trgovinske zaštite, što Europska komisija niječe. “Naše je stajalište čvrsto i jasno. Od 1. siječnja zona slobodne trgovine će biti na snazi između Ukrajine i EU”, odgovorio je Porošenko.

Sastanak “posljednje šanse” između ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina, ruskog ministra gospodarstva Alekseja Uljukajeva i europske povjerenice za trgovinu Cecile Malmstrom trebao bi se održati u ponedjeljak u Bruxellesu, naglasio je Juncker. Podsjetivši da će i EU pokrenuti zonu slobodne trgovine 1. siječnja, predsjednik Europske komisije je izrazio žaljenje zbog prijetnji mjerama odmazde, ne spomenuvši izrijekom Moskvu.

Dvadesetak sastanaka na tehničkoj i ministarskoj razini organizirano je tijekom posljednje dvije godine pod okriljem EU. “Rusija nije pokušala pronaći kompromisno rješenje”, optužio je Porošenko i dodao da je cilj Moskve dati veto na zonu slobodne trgovine i učiniti sve da propadne proces postupne gospodrske integracije između Ukrajine i Europske unije”, komentirao je.

0 comments