Ukrajina se ponovno zadužuje

Ukrajina pregovara s vjerovnicima o restrukturiranju ogromnih inozemnih dugova a u srijedu je prikupila milijardu dolara izdanjem nove obveznice uz jamstvo američke vlade. Obveznica je zahvaljujući jamstvu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) dobila kreditni rejting u razini američkog duga a ne ukrajinski Ca/CC, koji signalizira krajnje špekulativno ulaganje. Kijev će stoga na to zaduženje platiti kamatu od samo 1,85 posto, daleko nižu od one tržišne na ukrajinski dug. To će zemlji na rubu bankrota pomoći da smanji ukupne troškove financiranja, napominje Reuters.

Ukrajina želi restrukturirati 23 milijarde dolara inozemnog duga kako bi do 2018. u proračunu uštedjela 15,3 milijarde dolara i time ispunila uvjete za isplatu nove rate kredita iz međunarodnog programa koji predvodi Međunarodni monetarni fond (MMF).Aranžeri današnjeg izdanja bile su američke investicijske banke Citigroup, JP Morgan i Morgan Stanley. Ukrajina je prošli puta prodala obveznice uz jamstvo USAID-a u svibnju 2014., prikupivši također milijardu dolara uz rok dospijeća od pet godina. Aranžeri su bili JP Morgan i Morgan Stanley.

Šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier boravit će u petak i subotu u Ukrajini, javlja AFP i ističe da je Berlin zabrinut zbog sukoba između vladinih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje gdje je u srijedu ubijeno pet osoba.Berlin također želi pružiti Kijevu potporu u gospodarskim reformama, potvrdio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. “Ozbiljno smo zabrinuti zbog situacije na istoku Ukrajine, jer još nije moguće trajno učvrstiti prekid vatre između proruskih snaga i ukrajinske vojske postignut prije tri mjeseca”, kazao je glasnogovornik Martin Schafer.

“Rizik od nove vojne eskalacije još postoji, posebice na položajima kod Mariupolja i zračne luke Doneck”, rekao je Schafer. Istaknuo je da je Njemačka svjesna težine političkog stanja u Ukrajini, ali da Kijev mora provesti reforme u trenutku kada se gospodarstvo urušava. Steinmeier se u petak sastaje s ukrajinskim čelnicima, a u subotu će posjetiti istok Ukrajine, no izbjeći će područja pod kontrolom proruskih separatista.U najnovijim je sukobima u srijedu poginulo pet ljudi na ratom zahvaćenom području. Od izbijanja sukoba u travnju 1014. poginulo je oko 6200 ljudi. (Agencije)

You may also like