Ukrajina se nada da Trump “nije car” i da neće napustiti Kijev

Ukrajinske vlasti pripremaju teren predsjedniku Petru Porošenku za njegov posjet Washingtonu početkom iduće godine, nadajući se da će ih novoizabrani predsjednik Donald Trump podržati u sukobu protiv Rusije.

Trump je tijekom kampanje davao komentare koji su kod Ukrajinaca stvorili strah da bi njegovo poboljšanje odnosa s Moskvom moglo biti na štetu Ukrajine. Činilo se da priznaje Krim kao dio Rusije i da razmišlja o ukidanju američkih sankcija protiv te države.

“Uvjereni smo da će nova američka administracija nastavit blisku suradnju s vodstvom Ukrajine te pružati potrebnu pomoć u suprotstavljanju ruskoj agresiji i provođenju unutarnjih reformi”, priopćio je ukrajinski premijer Volodimir Grojsman.

Ruski parlament u srijedu je pozdravio Trumpovu pobjedu i izrazio nadu da će ukidanje sankcija pomoći usporenoj ruskoj ekonomiji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je kako je Trumpov pristup vanjskoj politici vrlo sličan pristupu Vladimira Putina.

Usprkos tome, Kijev vjeruje kako je podrška Ukrajini među američkim strankama snažna i da republikanci, koji će kontrolirati Kongres, imaju potporu velike ukrajinske dijaspore koja lobira da se ne odustane od čvrstog stava SAD-a prema Moksvi, istaknuo je za Reuters visoki ukrajinski dužnosnik.

“Politika SAD-a bit će konzistentna”, tvrdi taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman.  “Nije samo do Trumpa”, dodao je, te zaključio kako novi američki predsjednik “nije car i nije imperator”.

(Hina)

You may also like