Ukrajina prekinula isporuku struje, Krim u mraku

Krim je u nedjelju velikim dijelom bio u mraku nakon potpunog prekida isporuke električne energije iz Ukrajine i nakon eksplozija na visokonaponskim linijama, što je prisililo vlasti da proglase izvanredeno stanje na ukrajinskom poluotoku koji je Moskva pripojila u ožujku.

Od 11 sati ujutro više od 1,64 milijuna ljudi je bez električne energije, rekao je ruski ministar za energiju u priopćenju i najavio uvođenje izvanrednog stanja na poluotoku.Dovod električne energije iz Ukrajine je prekinut u noći između subote i nedjelje oko pola sata nakon ponoći po mjesnom vremenu, naveo je mjesni ogranak ruskog ministarstva za hitne situacije u priopćenju, ne preciziravši razlog potpunog prekida.

Premijer Krima Sergej Aksjonov je rekao da misli da je Ukrajina izazvala taj problem. Ukrajina je potvrdila da su se na visokonaponskim linijama dogodile eksplozije, da ne zna tko je za njih odgovoran i da je otvorena istraga, rekla je glasnogovornica ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Natalija Stativko.

Ukrajinska državna kompanija za distribuciju električne energije Ukrenergo je objavila na svojoj internet stranici fotografije jednog srušenog elektičnog stupa i jednog oštećenog u sjevernom dijelu Krima te precizirala da se čini da su štete izazvane topničkom paljbom ili eksplozivnim napravama.

U petak rano ujutro uništena su dva električna stupa, rekao je zamjenik direktora Ukrenerga Juri Kasič i precizirao da su tamo pronađene krhotine granata. Opskrba električnom energijom na Krimu u potpunosti ovisi o četiri ukrajinske visokonaponske linije. Sve četiri linije su u prekidu. Kasič je rekao da su pokušali otkloniti kvar, te da su tehničke mjere nužne za popravak vrlo opasne.

Krimski Tatari, muslimanska manjina koja se uglavnom protivi pripojenju Rusiji, prosvjedovala je pokraj stupova od subote i pozivala na blokadu poluotoka u znak prosvjeda protiv uhićenja nekoliko članova njihove zajednice na Krimu, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Krim u opskrbi vodom, namirnicama i posebice električnom energijom ovisi o Ukrajini. Kijev je ranije već više puta prekidao dovod električne energije Krimu kako bi izvršio pritisak na ruske vlasti.

You may also like