Ukrajina pozvala svijet da se ujedini protiv Rusije

Predsjednik Ukrajine Petar Porošenko je tijekom svog obraćanja Ukrajincima povodom proslave 70-godišnjice završetka Drugog svjetskog rata pozvao čitav svijet da se ujedini u „jedinstveni front” protiv Rusije koja je, prema mišljenju ukrajinskih vlasti, započela neobjavljeni „hibridni rat” protiv Kijeva, priopćila je administracija predsjednika Ukrajine, a prenosi RIA Novosti.

„Krvave lekcije iz Drugog svjetskog rata ne bi trebale biti uzaludne. Agresor se može zaustaviti samo zajedničkim naporima, kao što je to bilo prije 70 godina… Zato se baš danas, dok odajemo počast desetinama milijuna poginulih, obraćamo svim narodima slobodnog svijeta da se odlučno ujedine protiv ruskog agresora, koji je započeo neobjavljeni ᾿hibridni rat᾿ protiv suverene Ukrajine”, rekao je Porošenko. Ukrajinski predsjednik je istaknuo da „demokratski svijet mora uložiti svaki napor kako bi obnovio uništen sistem međunarodnog poretka i povratio povjerenje u međunarodno pravo”.

Ukrajinska mornarica će se prije ili kasnije vratiti na Krim, izjavio je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, a prenosi RT.„Želim jasno reći: ukrajinska ratna mornarica će se vratiti na Krim”, priopćio je ukrajinski premijer na svečanosti otvaranja manevara Sea Breeze.

Manevri SAD-a i Ukrajine počeli su u ponedjeljak, 31. kolovoza, i trajat će do 12. rujna. Očekuje se da će u njima sudjelovati 2,5 tisuća vojnika. Ovi manevri su već izazvali reakciju predstavnika Rusije. Recimo, potpredsjednik ruske Dume iz stranke „Pravedna Rusija” Nikolaj Levičev je predložio da se zabrani vojnim brodovima zemalja koje ne pripadaju crnomorskoj zoni da se nalaze u Crnom moru, a da se vojnim blokovima zabrani da u njegovim vodama održavaju manevre.

You may also like