Ukrajina poštuje prekid vatre, no i dalje je napadaju

Sofija – Ukrajina u potpunosti poštuje primirje na istoku zemlje ali je u “posljednja 24 sata doživjela 112 napada”, rekao je u ponedjeljak ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin tijekom posjeta Sofiji.

“Mi i ukrajinske oružane snage u potpunosti poštujemo režim prekida vatre, ali nažalost smo kao odgovor dobili 112 napada u posljednja 24 sata od strane terorista iz Donecka i Luhanska”, rekao je- “Potpuno smo predani poštivanju sporazuma iz Minska. Za nas, to je jedini mogući put za zemlju”, dodao je Klimkin, priznajući da je situacija i dalje iznimno napeta. Trideset i šest sati nakon što je stupilo na snagu primirje koje su u Minsku dogovorili čelnici Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine, intenzivne borbe nastavljaju se u ponedjeljak oko strateškog grada Debalceve gdje se nalazi više tisuća ukrajinskih vojnika koje bi proruski pobunjenici mogli u potpunosti okružiti.

Separatisti pojačavaju napade na strateško željezničko čvorište Debalceve unatoč primirju, izjavio je vojni glasnogovornik, a očevici su izvijestili o granatiranju tog područja. “Ilegalne naoružane skupine ne podržavaju primirje”, rekao je novinarima glasnogovornik Anatolij Stelmah dodajući da proruski pobunjenici koriste rakete Grad i tenkove u napadima na vladine snage u tom gradu. “Broj napada na Debalceve se čak povećao u usporedbi s prijašnjim danima i oni koriste sve vrste oružja”, kazao je. “Teroristi su dobili naredbu da zauzmu Debalceve pod svaku cijenu.” Drugi je glasnogovornik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov rekao da vojska zasad nema namjeru početi povlačiti teško oružje s linije bojišnice na istoku, u skladu s dogovorom iz Minska. “Zasad nema govora o povlačenju teškog oružja. Kako se može povlačiti oružje ako pobunjenici pokušavaju napasti nas tenkovima i bez prestanka po nama pucaju”, rekao je.

Reutersov reporter u Vuhlehirsku, desetak kilometara zapadno od Debalceva, izvijestio je o žestokom granatiranju iz smjera tog grada s eksplozijama koje su odjekivale svakih deset sekundi. Stelmah tvrdi da vladine snage uzvraćaju vatru samo kada su napadnute. Promatrači OESS-a pokušali su doći u Debalceve, ali su im proruski pobunjenici u nedjelju uskratili pristup. Separatisti su rekli da su okružili taj grad tako da je to sada njihov teritorij. Promatrači su kazali da će ponovno pokušati ući u taj grad.

Otkada je u subotu u ponoć stupilo na snagu primirje, četiri ukrajinska vojnika ubijena su, a 21 je ranjen, izjavio je vojni izvor u Kijevu.

You may also like