Home Ekonomija Ukrajina postigla dogovor oko rekonstruiranja duga

Ukrajina postigla dogovor oko rekonstruiranja duga

by admin

Ukrajina je u četvrtak postigla ključan dogovor s kreditorima o restrukturiranju duga, koji uključuje otpis 20 posto iznosa duga i kontinuirani pristup Kijeva međunarodnim tržištima kapitala. “Dogovor uključuje 20-postotni otpis ukrajinskog državnog i duga za koji država jamči, čime se on trenutno smanjuje za oko 3,6 milijardi dolara”, objavilo je ministarstvo financija, precizirajući da se ukrajinski dug u vlasništvu privatnog sektora spušta s 19,3 milijarde na 15,5 milijardi dolara.

Ukrajina je pristala povisiti kuponske kamate sa 7,2 na 7,75 posto dok su kreditori pristali na nešto dulje rokove povrata. “Rokovi dospijeća produljeni su na razdoblje od 2019. do 2027., sa 2015. do 2023.”, tumače u ministarstvu. Kijev također neće morati otplaćivati glavnicu bude li ukrajinsko gospodarstvo raslo manje od tri posto, napominje novinska agencija AFP. “Od 2021. do 2025. ukupne će isplate biti ograničene na 1,0 posto BDP-a”, napominju iz ministarstva.

Mukotrpni pregovori o restruktutrajali su pet mjeseci a obilježio ih je snažan pritisak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i SAD-a na vlasnike ukrajinskih državnih obveznica da pristanu na kratkoročne gubitke kako bi se spriječio povratak ukrajinskog državnog vrha pod utjecaj Rusije. Četiri financijska diva, u čijem je vlasništvu gotovo polovina od ukupno 19 milijardi dolara ukrajinskog duga, tvrdila su da je Ukrajina dovoljno snažna da u cijelosti vrati dug.

Dogovor o restrukturiranju velika je pobjeda za ministricu financija Natalie Jaresko, financijsku stručnjakinju rođenu u Sjedinjenim Američkim Državama, kojoj je predsjednik Petro Porošenko u prosincu dao zadatak da spasi zemlji od bankrota. “Mislim da je to povijesni uspjeh za Ukrajinu, za tržišta u nastajanju općenito”, izjavila je za AFP Jaresko u intervjuu neposredno prije službene objave dogovora na sjednici vlade. “Zašto je (dogovor) važan? Kao i za obitelj, i za Ukrajinu vrijedi pravilo da postoji granica do koje se možete zaduživati. U određenom trenutku ljudi i organizacije koji vam posuđuju novac ne žele to više činiti jer niste kreditno sposobni”, dodala je Jaresko u intervjuu. “Već smo kao zemlja došli do točke na kojoj su nam komercijalni kreditori govorili:’Previše je rizično’. Sada službeni kreditori kažu: ‘Podržat ćemo Vas unutar određenih granica'”, tumači ukrajinska ministrica.

Reuters navodi da je ruski ministar financija Anton Siluanov već ranije kazao da Rusija neće sudjelovati u aktualnom restrukturiranju ukrajinskog duga. Ukrajina duguje Rusiji tri milijarde dolara na ime euroobveznice koja u cijelosti dospijeva na naplatu u prosincu. Glasnogovornica ruskog ministarstva financija kazala je u četvrtak za Reuters da Ukrajina nije dostavila Moskvi službeni prijedlog za restrukturiranje duga. Ruska novinska agencija Tass podsjeća da je Rusija krajem 2013. odlučila uložiti do 15 milijardi dolara u ukrajinske državne euroobveznice. Uskoro su i kupili prvu tranšu ukrajinske euroobveznice u iznosu tri milijarde dolara, s rokom dospijeća od dvije godine. Naknadno je Moskva odlučila da neće investirati u preostalih 12 milijardi dolara ukrajinskih obveznica, podsjeća ruska agencija.

Related Posts