Ukrajina optužila Rusiju da joj je uskratila opskrbu ugljenom

Ukrajina je u petak optužila Rusiju da joj je smanjila isporuku ugljena u znak odmazde zbog nedavne sabotaže visokonaponske električne mreže, čiji je rad prije pet dana prekinut na području anektiranog Krima, koji se električnom energijom opskrbljuje preko ukrajinskog teritorija.

“Isporuka ugljena s područja koja nisu pod našom kontrolom (proruski separatistički istok) i iz Rusije smanjena je”, rekao je pred parlamentarnim zastupnicima ukrajinski ministar energetike Volodimir Demčišin. U utorak je ruski ministar energetike Aleksander Novak zaprijetio suspenzijom isporuka ugljena namijenjenih ukrajinskim elektranama kao odgovor na prekid dostave električne energije Krimu. Nepoznate osobe su prije pet dana, u noći sa subote na nedjelju eksplozivom uništile visokonaponske linije, zbog čega je Krim ostao u potpunom mraku. Opskrba električnom energijom na Krimu u potpunosti ovisi o četirima ukrajinskim visokonaponskim linijama.

Krimske i moskovske vlasti za taj su scenarij optužile ukrajinsku vladu, no Kijev tvrdi da ne zna tko je odgovoran za prekid opskrbe električnom energijom. Kada je posrijedi opskrba vodom, namirnicama i električnom energijom, Krim ovisi o Ukrajini. Kijev je ranije više puta prekidao dovod električne energije Krimu kako bi izvršio pritisak na ruske vlasti.

You may also like