Ukrajina na ICJ-u optužila Rusiju za terorizam

Ukrajina je u ponedjeljak tražila od sudaca Međunarodnog suda pravde (ICJ) da joj pomogne u izgradnji stabilnosti na istoku zemlje, razorenome sukobima koji traju gotovo tri godine i optužuje Rusiju da tamo podržava terorizam i separatističke pobunjenike.

 

“Danas na Sudu tražim zaštitu najosnovnijih ljudskih prava ukrajinskog naroda”, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Olena Zerkal, sucima ICJ-a na početku ročišta.

“Tisuće nedužnih Ukrajinaca je već pretrpilo smrtonosne napade”, istaknula je i dodala da “danas pred cijelim svijetom traži zaštitu Ukrajine od Rusije”.

Ukrajina je zatražila od ICJ poduzimanje hitnih mjera kako bi Moskva prekinula svaku podršku, financijsku, oružanu i u ljudstvu, pobunjenicima u Ukrajini.

Ona traži i odštete za napade na civile tijekom trogodišnjeg sukoba. Ali Moskva, koja redovno opovrgava da naoružava civile, odgovora da je taj potez motiviran političkim interesima i upozorava na veliki nedostatak volje ukrajinskih institucija da vode konkretan dijalog za rješenje sukoba.

Ukrajina je sredinom siječnja predala zahtjev sudu zbog moskovskog financiranja separatističkih pobunjenika koji se bore protiv vladinih snaga.

Ukrajina tvrdi da Rusija nije odgovorila na ukrajinske napore u traženju rješenja sukoba.

Rijetki pregovori posljednjih mjeseci između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i Vladimira Putina su i dalje bez rezultata, navelo je prošlog tjedna rusko predsjedništvo u priopćenju.

U ponedjeljak je Porošenko na društvenoj mreži Facebook pozdravio je početak postupka i ocijenio ga “povijesnim trenutkom”. “Istina je jača od oružja”, zaključio je.

(Agencije)

You may also like

0 comments