Ukrajina će plaćati ruski plin 230 dolara

Rusija i Ukrajina su postigle sporazum o isporukama prirodnog plina po sniženoj cijeni od 230 američkih dolara za tisuću prostornih metara plina u posljednjem kvartalu, izjavio je u subotu ruski ministar za energetiku Aleksander Novak.

Rusija je prekinula isporuku plina Ukrajini u srpnju kada je istekao postojeći ugovor, nakon čega je Ukrajina odbila nastaviti plaćati cijenu od 247 američkih dolara za tisuću prostornih metara plina. “U rasponu od plus, minus 230 dolara”, odgovorio je Novak na pitanje o novoj dogovorenoj cijeni, pojasnivši da će točna cijena ovisiti o formuli koja uzima u obzir kalorijsku vrijednost plina.

Maros Šefčovič, povjerenik Europske komisije za energiju, izjavio je na konferenciji za novinare da je preliminaran dogovor “ključan korak” kako bi se osiguralo da Ukrajina ima isporuke plina od listopada do ožujka. “Upravo smo parafirali trilateralni ugovor za nadolazeću zimu”, rekao je on nakon gotovo šest sati razgovora s ministrima energetike Rusije i Ukrajine u u Bruxellesu. Dodao je da su “sve tehničke pojedinosti dogovorene” i postavljen okvir, ali da će potvrda i službeno potpisivanje cjelovitog sporazuma zahtijevati zasebne procedure.

Ranije je objavio na društvenoj mreži Twitter da je to “veliki uspjeh.” Rusija i Ukrajina godinama su u sporu oko isporuka plina koji se pogoršao nakon svrgavanja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča krajem 2013. godine. U prethodnim sporovima 2006. i 2009., Moskva je prekinula isporuke Ukrajini tijekom zime, izazvavši nestašice u mnogim istočnoeuropskim zemljama koje još uvijek gotovo u potpunosti ovise o ruskom plinu. Kako se kriza u Ukrajini pogoršala, a proruski pobunjenici zauzeli veliki dio istočne Ukrajine, pregovori oko osiguravanja isporuka plina prema Ukrajini i dalje prema Europi postali su talac sukoba u kojem je dosad život izgubilo 8.000 ljudi. Rusija pokriva trećinu europskih potreba za plinom, a polovica ruskog plina za Europu stiže preko Ukrajine.

Kako se kriza u Ukrajini pogoršala, a proruski pobunjenici zauzeli veliki dio istočne Ukrajine, pregovori oko osiguravanja isporuka plina prema Ukrajini i dalje prema Europi postali su talac sukoba u kojem je dosad život izgubilo 8.000 ljudi. Krajem srpnja, Ukrajina je objavila da obustavlja kupnju ruskog plina jer je utvrdila da cijena nije u skladu s onom koju ruski energetski div Gazprom naplaćuje ostalim europskim klijentima.

U posljednjih nekoliko tjedana, međutim, čini se da je došlo do popuštanje napetosti na terenu u istočnoj Ukrajini i poštivanja prekida vatra. Istodobno, EU je nastavila kontaktirati s obje strane, vodeći računa o dolasku zime kada će potražnja za plinom porasti. U prethodnim sporovima 2006. i 2009. godine, Moskva je prekinula isporuke Ukrajini tijekom zime, izazvavši nestašice u mnogim istočnoeuropskim zemljama koje još uvijek gotovo u potpunosti ovise o ruskom plinu. Rusija pokriva trećinu europskih potreba za plinom, a polovica ruskog plina za Europu stiže preko Ukrajine.

You may also like