Home Politika Ukinut imunitet predsjedniku Gvatemale Perezu

Ukinut imunitet predsjedniku Gvatemale Perezu

by Agencije

Gomila oduševljenih Gvatemalaca slavila je u utorak povijesno ukidanje imuniteta predsjedniku Ottu Perezu kojega će se sad kazneno goniti zbog korupcije u ozračju neviđena narodnog prosvjeda u zemlji. Spontano se više stotina građana okupilo ispred parlamenta koji je upravo odobrio ukidanje sudskog imuniteta s konzervativna predsjednika, zahvaljujući jednoglasnom izglasavanju 132 prisutna zastupnika (na 158 koliko ih broji skupština).

Uz zvukove truba, petardi, uzvike veselja, prosvjednici su potom stigli na središnji trg Guatemala Cityja gdje ih je predvečer bilo više od tisuću, usprkos tropskoj kiši. To je prvi put u povijesti Gvatemale da neki predsjednik gubi sudsku zaštitu otvarajući mogućnost kaznenog gonjenja protiv njega. Nekoliko sati kasnije pravosuđe je izdalo ukaz o zabrani predsjednikova odlaska iz zemlje.

Do te mjere dolazi dok srednjoamerička zemlja proživljava trenutak narodne mobilizacije bez presedana i samo nekoliko dana prije općih izbora predviđenih za nedjelju na koje Perez, na dužnosti do 14. siječnja 2016., neće izaći jer Ustav predviđa samo jedan mandat. Mirni prosvjedi organizirani su svakog tjedna od travnja kad je otkriven korupcijski skandal kojemu se dodaju i druge otada otkrivene afere. “Ovo je dan velike odgovornosti, dan kad narod Gvatemale nakon četiri mjeseca borbe vraća nadu i vidi da parlament konačno reagira i otvara put postupku protiv predsjednika koji nije znao slušati gvatemalski narod”, izjavio je Mario Taracena, socijaldemokratski zastupnik.

Umirovljenog generala od 64 godine, na vlasti od 2012., optužilo je tužiteljstvo i povjerenstvo UN-a (Cicig) da je upravljao sustavom korupcije unutar carine uz pomoć kojeg su dužnosnici primali mito kako bi izuzeli od poreza neke uvozne proizvode. Njegova bivša potpredsjednica Roxana Baldetti već je u pritvoru u okviru te afere. Polovicom kolovoza prethodni zahtjev za ukidanjem imuniteta pred optužbama propao je zbog nedovoljnog broja potrebnih glasova.

No, suočeni s rastućom ljutnjom naroda, zastupnici od kojih su brojni oni kojima je radno mjesto u pitanju na izborima u nedjelju, ovog su puta podržali proceduru. Predsjednik je u ponedjeljak uložio zahtjev pred Ustavnim sudom za blokiranje postupka protiv njega a odluka se očekuje do četvrtka. Njegov glasnogovornik Jorge Ortega ponovno je u utorak opovrgao da će podnijeti ostavku usprkos brojnim apelima u tom smislu od javnih institucija. “Predsjednik je bio vrlo jasan u svoje zadnje dvije izjave za medije rekavši da će se suočiti sa sudskim postupkom” ne napuštajući svoj položaj, rekao je Ortega.

Related Posts