Ujedinjeni narodi o krijumčarenju ljudima i protiv Orbanovih postupaka

Velika Britanija je podastrijela Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda plan rezolucije koji bi omogućio Europljanima da pregledaju brodove u međunarodnim vodama Libije kako bi zaustavili val migranata u Sredozemnom moru, rekli su diplomati. Taj tekst bi mogao sljedećeg tjedna biti podastrijet na izglasavanje prije početka Opće skupštine UN -a gdje se očekuje veći broj europskih čelnika koji će razmatrati migrantsku krizu.

Rezolucija bi ovlastila Europljane da na moru kod Libije pregledaju brodove za koje sumnjaju da ih koriste krijumčari ljudima za upućivanje migranata iz Libije. Te dozvole bi se izdavale na godinu dana kako bi odgovorile na “izvanredne i specifične okolnosti”. Primjenjivale bi se samo na promet čije su žrtve migranti u Sredozemnom moru na otvorenom moru kod Libije, naglašava rezolucija. Taj tekst također podsjeća da međunarodni zakon omogućuju pregled brodova za koje se sumnja da se bave kriminalnim aktivnostima.

Rezolucijom se također poziva sve zemlje članice da pomognu Libiji da osigura svoje granice i u borbi protiv krijumčara ljudima. Ona naglašava da se migrante mora tretirati humano i dostojanstveno uz poštivanje njihovih prava. Europska unija je potvrdila u ponedjeljak upotrebu vojne sile protiv krijumčara migranata koji djeluju iz Libije, u sklopu pojačanja svoje pomorske operacije u Sredozemnom moru. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon predviđa organiziranje sastanka na visokoj razini o izbjegličkoj krizi 30. rujna u New Yorku, u sklopu Opće skupštine.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je u srijedu ocijenio “neprihvatljivim” postupanje mađarskih snaga reda s migrantima. “Ogorčen sam načinom kako se postupa s izbjeglicama i migrantima, to je neprihvatljivo”, rekao je glavni tajnik UN-a na konferenciji za novinare. On je odgovarao na pitanje o sukobima s migrantima mađarskih snaga reda koje su ih pokušale spriječiti da prijeđu granicu. Više desetaka migranata je uspjelo u srijedu početkom večeri ući na mađarski teritorij iz Srbije. Mađarska vlada je obznanila da je 20 policajaca ozlijeđeno u tim sukobima.

Ban je podsjetio da je posljednjih dana kontaktirao s nekoliko europskih čelnika, među kojima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, pobornikom tvrde linije prema migrantima, kako bi naglasio “potrebu rješavanja tog problema uz poštivanje međunarodnih konvencija o izbjeglicama i humanitarnih zakona”. Dodao je da mu je Orban rekao da će postupiti najbolje što može. Glavni tajnik UN-a je ponovo rekao da se “s osobama koje bježe od rata i progona, mora postupati suosjećajno, te da im treba pružiti pomoć i zaklon, iako sve zemlje suočene s tom krizom imaju unutrašnjih problema”. Naglasio je da je to poruka koju ponavlja čelnicima Europe i Azije.

Ban je ranije zahvalio zemljama koje graniče sa Sirijom (Jordan, Libanon, Turska) koje su primile stotine tisuća Sirijaca koji bježe od rata. On je također pozdravio čelnike i državljane iz nekoliko drugih zemalja, među kojima su Njemačka, Švedska i Austrija koje su otvorile vrata i dokazale solidarnost. “Zahvalan sam na financijskoj darežljivosti brojnih zemalja, posebice Velike Britanije i Kuvajta”, dodao je. Ban je podsjetio da je za 30. rujna u New Yorku sazvao sastanak na visokoj razini o odgovoru na izbjegličku krizu kako bi bila djelotvoran, suosjećajan i utemeljen na ljudskim pravima.

Dvadeset mađarskih policajaca i dvoje djece ozlijeđeno je u srijedu na mađarskoj granici sa Srbijom u sukobu koji je izbio nakon što se skupina migranata pokušala probiti kroz žičanu ogradu, izjavio je savjetnik premijera za sigurnost Gyorgy Bakondi. “Za sada imamo 20 ozlijeđenih, a hitna pomoć je upravo odvezla dvoje djece u bolnicu koji su ozlijeđeni nakon što su bačeni preko sigurnosne ograde”, kazao je Bakondi za javnu televiziju. “Definitivno ćemo obnoviti i pojačati ogradu kako bismo svim dozvoljenim sredstvima zaštitili sigurnost Mađarske”, dodao je.

Vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs je ponovio da policija neće dozvoliti da se itko od migranata probije na mađarski teritorij, dodavši da srbijanske vlasti po pitanju migranata nisu danas htjele surađivati. Kako javlja Reuters, službeni Beograd je osudio postupak mađarske policije koja je u suzbijanju nereda na svojoj granici upotrijebila suzavac i vodene topove, ističući da je to učinjeno i na teritoriji Srbije te poručio da Mađarska “nema pravo” to činiti “Najstrože prosvjedujem jer je to učinjeno preko granične crte, a to niti jedna država nema pravo raditi”, kazao je Aleksandar Vulin, ministar u vladi zadužen za pitanje migranata.

Vulin je rekao da je Srbija već upozoravala da je moguće da će doći do ovakve situacije, s obzirom da je veliki broj ljudi na malom prostoru, a nemaju mogućnost da zadovolje ni svoje elementarne potrebe niti da zatraže azil. Prema najnovijim informacijama, Mađarska je na mjesto sukoba na granici uputila tri vojna oklopna vozila opremljena strojnicama.

You may also like