Ujedinjeni arapski emirati grade podzemno skladište plina

SNOC
 Naftna tvrtka SNOC, u vlasništvu Emirata Sharjah koji čini UAE, pobijedila je na natječaju za izgradnju podzemnog skladišta plina Moveyeid. Vrijednost projekta iznosi 40 mil. dolara, a radove će izvesti tvrtka Petrofac Facilities Management International.

Riječ je o drugom postrojenju tog tipa na području UAE-a, nakon onog u Dubaiju. Projekt bi trebao biti dovršen do 2021. godine i za cilj ima ostvariti samodostatnost u proizvodnji i upravljanju opskrbom plinom na tržištu Emirata Sharjah.

Projekt obuhvaća izgradnju visokotlačne kompresorske stanice, prključnih plinovoda i sve druge potrebne opreme. Time će se omogućiti pohrana viška iz proizvodnje plina, kako bi se zadovoljila domaća potrošnja u drugim razdobljima godine, ali i strateška pričuva.

Ideja o izgradnji takvog postrojenja potječe još iz 2003. godine i prvobitno je bilo predviđeno za skladištenje uvezenog ukapljenog prirodnog plina (LNG), no nedavno otkriće plinskih polja na području Emirata promijenilo je planove. Naime, SNOC i talijanski naftni i plinski div Eni nedavno su objavili otkriće još jednog velikog plinskog polja u Sharjahu, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSAmed.

You may also like

0 comments