Ujedinjene nacije pozvale na oslobađanje mianmarskih novinara

Velika Britanija i visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet pozvali su Mjanmar da oslobodi dvoje Reutersovih novinara koji su pritvoreni u ponedjeljak zbog izvještavanja o krizi Rohindža, kao i da puste druge zatvorene novinare.
Sudac iz Mjanmara osudio je ranije u ponedjeljak dvoje novinara mjanmarskog državljanstva na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnim tajnama. Taj je proces viđen kao ispit napretka te države prema demokraciji, a Kyaw Soe Oo i Wa Lone su pritvoreni već više od osam mjeseci. “Osuđeni su na temelju pravnog procesa koji jasno krši međunarodne standarde”, priopćila je Bachelet.

“To šalje poruku svim novinarima u Mjanmaru da ne mogu djelovati bez straha, nego moraju birati između autocenzure ili kaznenog gonjenja”, dodala je.

“Naš veleposlanik u Burmi koji je prisustvao izricanju presude je poručio kako smo ekstremno razočarani ovom odlukom i kaznom”, otkrila je glasnogovornica birtanske premijerke Therese May.

“Pozivamo da se odmah oslobode ti novinari. U svakoj demokraciji novinari moraju biti slobodni obavljati svoje poslove bez straha ili zastrašivanja. Ova presuda je potkopala slobodu medija u Mjanmaru”, istaknula je glasnogovornica.

Odluku je kritizirala i Francuska. “Francuska ponovno poziva na njihovo oslobađanje i poštivanje njihovih temeljnih prava, kao i slobodan pristup medijima u Rakhineu”, pokrajini na sjeveroistoku države gdje živi proganjana muslimanska manjina Rohindža, objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, a prenio afp.

You may also like