Ujedinjena Rusija podržat će kandidaturu Putina

 Vladajuća stranka Ujedinjena Rusija podržat će kandidaturu predsjednika Vladimira Putina ako odluči natjecati se za novi mandat, rekao je čelnik stranke, premijer Dmitrij Medvedev u četvrtak u intervju u kojem je američke političare optužio da igraju na “rusku kartu” kako bi postigli vlastite ciljeve.
Putin (65), još se nije izjasnio hoće li istaknuti svoju kandidaturu za četvrti mandat na predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati u ožujku 2018.

“Naša stranka i ja osobno, podržat ćemo ga u tome na svaki moguć način”, rekao je Medvedev u intervju koji su uživo prenosile ruske televizije i objasnio da je to “Zato što vjerujemo da je uspješan predsjednik koji vodi našu zemlju”.

Američki političari igraju na “rusku kartu” kako bi postigli vlastite ciljeve i utjecali na stajališta predsjednika Donalda Trumpa prema Rusiji, rekao je Medvedev i pohvalio Trumpa kao “prijateljsku osobu” željnu uspostaviti opzitivne radne kontakte s Rusijom.

Medvedev, koji se s Trumpom sreo u Manili ranije u studenome, rekao je da su odnosi između dviju zemalja užasni, no da još postoje izgledi da se poboljšaju.

U intervju je govorio i o gospodarskoj situaciji Rusije u kojoj je obnovljen rast, ali siromaštvo još postoji. “Siromaštvo je jedan od gorućih problema našeg gospodarstva u današnje vrijeme koji je odgovoran za nedostatan razvitak gospodarstva”, rekao je.

“Jako je važno da poduzmemo konkretne mjere u borbi sa siromaštvom”, dodao je, dok se bliže predsjednički izbori u ožujku.

Predsjednik Vladimir Putin koji bi se, ne bude li većeg iznenađenja, trebao kandidirati za četvrti mandat, najavio je u utorak niz mjera obiteljske politike. Cilj je potaknuti Ruse na rađanje, u prilikama kada se demografsko stanje ponovo pogoršava nakon teške krize poslije pada SSSR-a.

Rusiju je u 2015. i 2016. zahvatila teška recesija zbog pada cijena nafte i zapadnih sankcija povezanih s ukrajinskom krizom koja je mnoge Ruse gurnula u probleme zbog naglog rasta cijena. U izvješću objavljenom u srijedu Svjetska banka navodi da je rusko gospodarstvo ove godine ostvarilo skroman rast zahvaljujući međunarodnoj konjunkturi i rastu cijena plina i nafte, ali ističe da je stopa siromaštva i dalje visoka.

You may also like

0 comments