Home Politika UHP pita Kujundžića: Kada ćete solidarni zdravstveni sustav spasiti od propadanja?

UHP pita Kujundžića: Kada ćete solidarni zdravstveni sustav spasiti od propadanja?

by admin

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) u subotu je poslala pismo ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ravnatelju HZZO-a Fedoru Dorčiću, s pitanjem kada će solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS) spasiti od daljnjeg propadanja, te omogućiti svima onima “koji nemaju veza i novca dostupnost liječenja u trenutku stvarne boli”.

 Predsjednik UHP-a Marijo Drlje svoje tvrdnje o propadanju SJZS-a potkrjepljuje primjerom osiguranika HZZO-a s osnovnim i dopunskim osiguranjem, koji je imao prometnu nesreću u travnju 2016. (nije bio kriv) te se javio liječniku, koji ga upućuje na elektromioneurografiju (EMNG), pregled za koji je naručen u listopadu ove godine, dakle pretragu čega šest i pol mjeseci.

 On se javlja na naručeni termin, pretragom je utvrđeno da i nakon tih šest i pol mjeseci ima bolove i zdravstvene probleme, pa ga liječnik upućuje na magnetsku rezonancu (MR), pregled za koji biva naručen tek krajem studenoga 2017. “Dakle, od prometne nesreće do MR-a u SJZS-u potrebno je proći 19 mjeseci kako bi se mogla točno ustanoviti dijagnoza i propisati najdjelotvornija terapija”, upozorava Drlje.

 Ministra Kujundžića i ravnatelja HZZO-a Dorčića u pismu podsjeća da je spomenuti pacijent cijelo to vrijeme imao zdravstvene smetnje, koje mora trpjeti 19 mjeseci u nadi rješavanja svog zdravstvenog problema.

 “Pitamo Vas jesu li ovakve i slične duge liste čekanja medicinski opravdane? Jesu li za ovakve i slične duge liste čekanja krivo miješanje praksi? Je li za ovakve i slične duge liste čekanja kriva tajkunizacija SJZS-a? Jeste li tajkunizacijom SJZS-a zdravlje pretvorili u robu, pa tko ima neka kupi i liječi se, a tko nema novca ili veza neka pati i trpi čekajući pomoć s neba ili zakon biologije? Kako se Vi osjećate i možete li s tim živjeti kada ljudi trpe i pate u Vašem resoru”, navodi Drlje.

 Zanima ga tko je kriv i odgovoran za takvo loše stanje u SJZS-u. “Mi u UHP-u jedno sigurno znamo – da mi oboljeli za ovakvo loše stanje nismo krivi …. ili možda jesmo samo zato što smo još živi i bolesni”, ističe u pismu.

 Od Kujundžića i Dorčića traži da prijeđu “s obećanja i medijskih spinova” na djela te spase i ojačaju SJZS u smislu dostupnosti prava na liječenje na načelu solidarnosti na zlatnom standardu cijelog hrvatskog naroda, a posebno siromašnih i bolesnih.

(Agencija)

Related Posts