Uhljebljivanje za 130 tisuća kuna mjesečno

Zagreb – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predložio je se hrvatskim članovima Uprave INA-e mandat produži na još četiri godine. Tim potezom Vrdoljak želi zacementirati kadrove Kukuriku Vlade i očekivanoj Vladi HDZ-ove koalicije podmetnuti kukavičje jaje.

Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer za članove uprave INA-e imenovani su u veljači 2011. na mandat od četiri godine. Po Statutu INA-e predsjednika i članove Uprave imenuje i opoziva Nadzorni odbor, mandat im traje najduže pet godina, a po isteku mandata mogu biti ponovno imenovani bez ograničenja broja mandata. Budući su sva trojica hrvatskih članova Uprave INA-e imenovana na mandat od četiri godine, u veljači im je mandat istekao pa su praktički više od mjesec dana u tehničkom mandatu.

Na sjednici Vlade RH 18. ožujka 2015. ministar Vrdoljak je predložio da se Daliću, Krešiću i Mayeru mandat produži. Nije naveden vremenski rok što praktični znači obnovu mandata na četiri godine čime Kukuriku Vladu vrlo izvjesnu novu Vladu želi staviti pred gotov čin. Budući da je izvjesno da SDP-ova koalicija neće zadržati vlast, bez obzira bili izbori redovni ili izvanredni, ovim prijedlogom ministar gospodarstva Vrdoljak podmeće kukavičje jaje novoj Vladi. Niko Dalić, diplomant i magistar PMF-a, za člana Uprave Ine imenovan je u veljači 2011. godine. Karijeru je započeo 1986. godine kao geolog na istražnim i proizvodnim projektima u Hrvatskoj, a profesionalna karijera vezana mu je za istraživanje nafte i plina. Ivan Krešić u Upravu INA-e došao je s mjesta direktora Rafinerije nafte Rijeka. Diplomirani je inženjer kemijskog inženjerstva i tehnologije, a magistrirao je na Rochesterovom Institutu za tehnologiju, SAD, 2001. godine. Profesionalna karijera od početka mu je vezana za INA-u. Davor Mayer, treći hrvatski član Uprave INA-e također je inženjer kemijske tehnologije i cijela karijera vezana mu je uz kemijsku i naftu industriju. (MAXportal)